BiSL Algemeen (2024)

Contents

  • 1 1.1 BiSL, een inleiding
  • 2 1.2 Waarom BiSL?
  • 3 1.3 De Structuur van BiSL

1.1 BiSL, een inleiding[]

Business Information Services Library, voorheen Business Information Service Management Library, is een framework voor het uitvoeren van functioneel beheer en informatievoorziening.


BiSL is een standaard sinds 2005, die wordt beheerd door de ASL BiSL Foundation. Bisl richt zich, anders dan andere frameworks, niet op de ICT-organisatie, maar op de gebruikersorganisatie. Hierin wordt (onder andere ) beschreven:

  • Hoe kunnen behoeften in het bedrijfsproces vertaalt worde naar ICT -en niet-ICT-oplossingen.
  • Hoe men de informatievoorziening en de ICT-dienstverlening stuurt vanuit een gebruiksoptiek.
  • Hoe men de informatievoorziening (op lange termijn ) vormgeeft.
  • Het is voor alle organisaties bestemd.

BiSL beschrijft de processen op uitvoerend (operationeel), sturend (tactisch) en richtinggevend (strategisch) niveau. De processen zijn verdeeld over zeven clusters.

BiSL Algemeen (1)

Het BiSL framework omvat 23 taken op strategisch, tactisch en operationeel niveau en wordt ondersteund door een paar "best practices", waarmee men invulling kan geven aan functioneel beheer en informatiemanagement binnen een organisatie. Het framework wordt door vele Nederlandse organisaties gebruikt en toegepast. Het framework sluit aan op de frameworks ASL en ITIL.

1.2 Waarom BiSL?[]

Het BiSL framework realiseert een brug tussen ICT en bedrijfsproces en tussen functioneel beheerder en informatiemanagers. Het framework geeft inzicht in alle hoofdprocessen van hun werkveld en de relaties tussen de processen. Het biedt aanknopingspunten voor verbetering van de processen. Het gebruik van BiSL binnen functioneel beheer moet leiden tot een effectieve en efficiënte invulling van het beheer. De belangrijkste doelen hierbij zijn:

  • Het realiseren van betere ondersteuning van het bedrijfsproces;
  • Het bieden van optimale ondersteuning aan de eindgebruiker;
  • Het optimaal kunnen aansturen van ICT-leveranciers(externe);
  • Het realiseren van een optimale prijs-kwaliteitverhouding ten aanzien van de informatievoorziening;
  • Het tijdig kunnen anticiperen op veranderingen in de gebruikersorganisatie, bedrijfsproces en de omgeving van de organisatie.

1.3 De Structuur van BiSL[]

Uitvoerend niveau:

Deze processen richten zich op het dagelijks gebruik van de informatievoorziening. Verder richten deze processen zich op het vormgeven en realiseren van veranderingen in de informatievoorziening.

Voor meer informatie over de processen klik hier.

Sturend Niveau:

De processen die onder dit niveau vallen, hebben vooral betrekking op kosten, baten, planningen en dergelijke. Verder richten ze zich vooral op de kwaliteit van de dienstverlening en de afspraken met de ICT-leveranciers.

Voor meer informatie over de processen klik hier.

Richtinggevend Niveau:

Binnen deze processen wordt vooral gekeken hoe de informatievoorziening er op langere termijn uit moet komen te zien en hoe deze georganiseerd dient te worden. De processen zijn gericht op het vertalen van ontwikkelingen binnen de bedrijfsprocessen, het afstemmen van communicatie, sturing, structurering en werkwijze van alle betrokken partijen.

Voor meer informatie over de processen klik hier.

BiSL Algemeen (2)
BiSL Algemeen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5919

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.