Handhaven is niet hetzelfde als straffen - Wijkraad De Sprengen (2024)

Stel, uw buurman bouwt zomaar een schuur in zijn tuin. U klaagt daarover bijde gemeente, want de schuur beneemt uw uitzicht en de buurman heeft voor het bouwwerk geen vergunning aangevraagd. Toch mag de schuur blijven staan, sterker nog, de buurman krijgt achteraf alsnog een vergunning. U zult zich afvragen: “Hoe kan dat nou? Dit is de wereld op z’n kop!”

Handhaven is niet hetzelfde als straffen - Wijkraad De Sprengen (1)

In dit artikel wordt uitgelegd hoe het handhaven op bouwvergunningen werkt.

Per jaar komen bij de gemeente ruim 3.000 klachten over bouwwerken binnen. Van deze meldingen leiden er maar 75 tot een handhavingszaak. De overige klachten worden afgedaan of opgelost. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat de oude situatie wordt hersteld of omdat er een vergunning aangevraagd kan worden. Sommige klachten komen steeds terug en lopen al jaren, vaak zijn dat uit de hand gelopen meningsverschillen tussen buren.

De gemeente komt in actie als zij een melding binnenkrijgt, en ze voert daarnaast zelf ook controles uit. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld extra gekeken naar kamerverhuurbedrijven en onrechtmatige bewoning (bijvoorbeeld van vakantiewoningen).

De gemeente heeft verschillende middelen die ze in kan zetten tegen illegale bebouwing, maar als inwoner van de gemeente hebt u zelf ook rechten en plichten.

Vergunningencheck

Voordat u besluit om bijvoorbeeld een dakkapel, schuur of schutting te plaatsen, kunt u op

www.omgevingsloket.nlbij de vergunningencheck kijken of u een vergunning nodig hebt.

Als u dit niet hebt gedaan en het bouwwerk staat er inmiddels, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.

Wat staat er in de wet?

In de wet staat niet omschreven hoe gemeenten de ruimtelijke- en bouwregelgeving moeten handhaven. Wel geeft de wet bevoegdheden en instrumenten aan de gemeente, zodat zij kan optreden. Ook staat in de wet beschreven dat gemeenten overtredingen moeten beëindigen. De handhavingsregels hiervoor worden per gemeente vastgesteld.

Handhavingsverzoek

Als u als omwonende denkt dat ergens illegaal gebouwd is, kunt u een handhavingsverzoek indienen. De gemeente neemt alleen klachten in behandeling die per brief binnenkomen.

Als de gemeente een illegaal bouwwerk constateert, stelt zij een onderzoek in. Dat is bij de wet verplicht gesteld. Doel van het onderzoek is het beëindigen van de illegale situatie. Maar dat wil niet altijd zeggen dat het bouwwerk afgebroken moet worden. Er wordt ook gekeken naar de belangen van de overtreder. Soms wordt achteraf alsnog een bouwvergunning verleend. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld als na onderzoek blijkt dat er normaal gesproken een vergunning zou zijn verleend. Wel betaalt de overtreder dan extra leges.

Dit is precies de situatie die in de inleiding werd genoemd. Voor de klager lijkt dit de wereld op z’n kop maar het doel van de wet is een illegale situatie beëindigen en niet het straffen van een overtreder.

Illegale situaties

Als iemand een klacht indient tegen een illegaal bouwwerk, doet de gemeente onderzoek en neemt het college uiteindelijk een afgewogen beslissing waarbij de belangen van alle partijen worden gewogen. Illegale situaties worden altijd aangepakt. In bepaalde gevallen kan het college daarbij wel afwijken van de voorgeschreven regels. Wilt u meer weten over bouwen en het aanvragen van vergunningen? Kijk dan opwww.apeldoorn.nl/omgevingsvergunning.

Handhaven is niet hetzelfde als straffen - Wijkraad De Sprengen (2024)

FAQs

Hoe weet ik of mijn buurman een vergunning heeft? ›

Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.

Kun je achteraf nog een vergunning aanvragen? ›

U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.

Wat als je geen omgevingsvergunning aangevraagd? ›

In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.

Wat zijn gegronde bezwaren? ›

Gegronde redenen

Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het omgevingsplan van de gemeente. In een omgevingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.

Kunnen buren een bouwvergunning tegenhouden? ›

Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.

Kan een vergunning verjaren? ›

Geen verjaringstermijn

Vaak denken mensen dat er voor illegaal gerealiseerde bouwwerken een verjaringstermijn geldt. In het omgevingsrecht bestaat echter geen verjaringstermijn.

Hoe hoog mag je bouwen in je tuin zonder vergunning? ›

De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.

Hoe lang ligt een vergunning ter inzage? ›

Het bevoegd gezag legt het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken 6 weken ter inzage. De terinzagelegging vindt in ieder geval plaats in de gemeente waar de activiteit geheel of in hoofdzaak zal plaatsvinden. Dat geldt ook als de gemeente geen bevoegd gezag is.

Kan een illegaal bouwwerk verjaren? ›

Nee, er is in uw geval sprake van illegale bouw en dat kent geen verjaring.

Wie controleert de omgevingsvergunning? ›

Het toezicht en handhaving van deze vergunningen wordt gedaan door de Boa's van de gemeente.

Wie controleert omgevingsvergunning? ›

Dan vraagt u deze aan via het Omgevingsloket. De gemeente controleert of uw aanvraag voldoet aan de regels in het omgevingsplan. Binnen 8 weken beslist de gemeente op uw aanvraag.

Hoe kan ik zien of er een bouwvergunning is aangevraagd? ›

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.

Waar worden vergunningsaanvragen gepubliceerd? ›

In het Gemeenteblad vindt u publicaties van gemeenten, zoals verordeningen en kennisgevingen over vergunningen. Sinds de invoering van de Wet elektronische publicaties op 1 juli 2021 is het voor gemeenten wettelijk verplicht om deze publicaties uitsluitend in het Gemeenteblad te plaatsen.

Is een aanvraag omgevingsvergunning openbaar? ›

Een aanvraag voor een omgevingsvergunning is openbaar.

Hoe weet je of je ergens mag bouwen? ›

Hoe weet ik zeker of ik mag bijbouwen? U controleert best eerst bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft voor het bijbouwen aan een bestaande woning. Zij zal u zeggen welke regels er gelden voor het aanbouwen van een veranda of overkapping.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5514

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.