Het verschil tussen kennis en informatie – who cares? - Depasse.nl (2024)

Table of Contents
De theorie Who cares? FAQs

Het verschil tussen informatie en kennis (management) blijkt in de praktijkvaak verwarrend. Zoveel zielen, zoveel gedachten, zoveel meningen; en een evenredige hoeveelheid (creatieve) manieren om deze begrippen toe te passen. Wat voor de een kennis is, is voor de ander informatie (management).*
De vraag is: who cares? Is dit onderscheid eigenlijk wel belangrijk?
En zo ja: wat is dan een handig uitgangspunt?

(NB. voor iedereen die niet geïnteresseerd is in de achterliggende theorie, kan meteen doorgaan naar detweede alinea: ‘who cares’)

De theorie

Er zijnallerlei definities over het onderscheid in data, informatie en kennis.
Bots & Jansen (2005) beschrijven data als objectieve feiten, gegevens waaraan nog geen betekenis is gegeven. Het cijfer ‘1000’ bijvoorbeeld, is op zich betekenisloos. Pas wanneer duidelijk is dat dit cijfer bijvoorbeeld betrekking heeft op de omvang van een bepaalde organisatie, krijgt het betekenis. En dan ontstaat informatie. De oorspronkelijke betekenis van informeren is: vorm geven aan. Door gegevens met elkaar in verband te brengen en te interpreteren, wordt betekenis/vorm gegeven en ontstaat informatie. Dat betekent dat informatie dus niet buiten een individu kan bestaan; mensen kiezen welke betekenis zij aan informatie geven en interpreteren op hun eigen manier.

Enwat is dan kennis? Bertrams (1999) beschrijft kennis als datgene wat iemand in staat stelt een bepaalde taak te vervullen door het selecteren, interpreteren, combineren en waarderen van informatie. Weggeman (2000) omschrijft het begrip kennis met de formule: K = f(I * E V A). Kennis als het totaal van Informatie maal Ervaring, Vaardigheden en Attitude. Informatie wordt dus pas kennis op het moment dat het bewerkt is met ervaring, vaardigheid en houding.

Er isonderscheid te maken in twee ‘soorten’ kennis: impliciete kennis (tacit knowledge) en expliciete kennis (explicit knowledge). Expliciete kennis is waarneembaar. Het is kennis dat geuit is of is opgeslagen, waardoor het persoonsonafhankelijk is gemaakt. Impliciete kennis is persoonlijk en moeilijker met anderen te delen. Het gaat om gevoel, subjectieve inzichten en intuïtie en zit in de hoofden van mensen. We kunnen bijvoorbeeld een boek lezen over projectmanagement (expliciete kennis), maar hoe iemand in de praktijk een project managet, heeft alles te maken met impliciete kennis. Dan wordt dat watiemand uit boeken heeft geleerd, gecombineerd met ervaring, vaardigheid en houding.

Who cares?

Zijn deze definitiesin de praktijk belangrijk? Nee. Dat denk ik niet. Sterker nog: dit soortbegripsbeschrijvingen kunnen zelfs averechts werken omdat zete complex,te abstract en niet inspirerend zijn.

Maar,als je ‘iets’ met kennismanagement of informatiemanagement doet of gaat doen, dan is een gezamenlijk begrip over deze termen essentieel – vooral ommiscommunicatie en interpretatieverschillen te voorkomen(zie mijn boek’15 praktijkverhalen over kennismanagement’).Wat daarbij telt is niet zozeer ‘de waarheid’, maar vooralde bruikbaarheid: eenpraktischgezamelijk begrip over wattermen betekenen, zodat je erin de praktijk mee uit de voeten kunt.

De formule van Weggeman (2000) kan hierbij goed helpen. Hierbij kun je stellen dat de I van Informatie overeenkomt met expliciete kennis en dat de impliciete kennis overeen komt met de EVA (Ervaring, Vaardigheden, Attitude).

Een handig uitgangpunt voor de praktijk, zoubijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Informatie:expliciet, vastgelegd in documenten, informatiesystemen en/of netwerkweken. Is nog aanwezig in een organisatieals alle mensen verdwenen zijn.
  • Kennis: impliciet,onlosmakelijk verbondenmet de mens. Is niet meer aanwezig in de organisatie aan het einde van de dag – als de mensen vertrokken zijn.

Dus, who cares? I do. Maardan vooral voor de praktische toepassing en ons gezamenlijke begrip.

In mijn boek Factor K krijg je de meest heldere uitleg ooit, met tools om hier direct in de praktijk mee aan de slag te gaan!

Bertrams, J. (1999). De kennisdelende organisatie. Schiedam: Scriptum
Bots, R.T.M. & W. Jansen (2005), Organisatie en Informatie. Groningen: Wolters-Noordhoff
Depassé, D. & E. la Roi (2009), 15 praktijkverhalen over kennismanagement, Rotterdam: Essentials Media
Weggeman, M. (2000), Kennismanagement; de praktijk. Schiedam: Scriptum

Het verschil tussen kennis en informatie – who cares? - Depasse.nl (2024)

FAQs

Wat is het verschil tussen kennis en informatie? ›

Kennis is persoonlijk

Met behulp van kennis kan een persoon bepaalde informatie gebruiken. Informatie is een instructieve tekst die uitlegt hoe een fysiotherapeut een bepaalde spiergroep moet masseren, kennis is het in de praktijk kunnen toepassen van deze informatie.

Wat is impliciete kennis? ›

Impliciete kennis is geïnternaliseerde kennis en is moeilijk over te dragen, omdat ze zo vanzelfsprekend is, dat we ons er niet van bewust zijn dat we over deze kennis beschikken. Deze kennis kunnen we niet verwoorden, niet toelichten en niet beschrijven.

Wat is de betekenis van een kennis? ›

Definitie van kennis

“Kennis is datgene wat geweten en toegepast wordt door de mens of door de maatschappij als geheel. Veel van de menselijke activiteit vereist specifieke kennis, ervaring en vaardigheid. Kennis omvat informatie, beschrijvingen hiervan of vaardigheden die door ervaring of opleiding zijn verkregen.”

Wat voor soorten kennis zijn er? ›

Binnen de kennisdimensie wordt een onderscheid gemaakt in:
  • feitenkennis.
  • conceptuele kennis.
  • procedurele kennis.
  • metacognitieve kennis.

Wat is impliciete informatie? ›

Impliciet betekent verborgen of niet duidelijk naar voren gebracht. Je kunt bijvoorbeeld iets impliciet zeggen. Dat betekent dat je iets zegt zonder het heel duidelijk te benoemen. Het tegenovergestelde van impliciet is expliciet.

Is kennis hetzelfde als expertise? ›

Expertise is het hoog niveau van kennis, vaardigheden en ervaring op een specifiek vakgebied. Dit omvat diepgaande kennis, het vermogen om complexe problemen op te lossen en anderen te adviseren op basis van deskundigheid.

Wat is het verschil tussen impliciet en expliciet leren? ›

Expliciet leren is een meer bewuste vorm van leren. Er wordt veel verbale uitleg gegeven over de beweging en de details. Impliciet leren is een meer onbewuste vorm van leren. Als wij impliciet leren, kennen wij de regels en details van een motorische vaardigheid niet of zijn we ons er niet van bewust.?

Wat is het verschil tussen kennis en wijsheid? ›

Je zou dus kunnen stellen dat kennis nodig is om de dingen goed te doen, maar wijsheid om de goede dingen te doen. Wikipedia schrijft: A basic definition of wisdom is the judicious application of knowledge. Wijsheid is niet te verwarren met diep inzicht in je vak, ook wel eens deep smarts genoemd.

Wat is het verschil tussen data en informatie? ›

Er zijn allerlei theorieën over de verschillen tussen data en informatie. In het kort komen deze vaak neer op het volgende: Data = gegevens = symbolen, tekens, getallen, woorden, etc. Informatie = data die in een bepaalde context gezet kan worden.

Wat is het verschil tussen kennis en expertise? ›

Expertise is het hoog niveau van kennis, vaardigheden en ervaring op een specifiek vakgebied. Dit omvat diepgaande kennis, het vermogen om complexe problemen op te lossen en anderen te adviseren op basis van deskundigheid.

Waarom is het belangrijk om kennis te hebben? ›

Algemene kennis draagt bij aan de algemene ontwikkeling. Het geeft zelfvertrouwen en is goed voor de sociale ontwikkeling. Kinderen met een brede algemene ontwikkeling hebben veel kennis over de wereld.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6413

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.