Vergunningsvrij bouwen | Nieuws | Mount advies (2024)

Vergunningsvrij bouwen buitengebied

Of je in aanmerking komt voor vergunningsvrij bouwen is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid gebouwen die er al op je perceel staan en hoe groot het perceel is. Vaak is mantelzorg ook vergunningsvrij, maar als je al veel bijgebouwen hebt dan moet je dat wel vooraf checken. Wanneer je achtererf in het buitengebied groter is dan 300 m2 dan mag je 90 m2 vergunningsvrij bouwen. Die 90m2 mag worden vermeerderd met 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van in totaal 150 m2. Houd er rekening mee dat ook de serre, carport of garage die je bijbouwt kan meetellen in dit aantal vierkante meters. Het is dus niet per se zo dat je de vierkante meters die in het bestemmingsplan staan bij het vergunningsvrij bouwen mag optellen. Dit is per gemeente verschillend en hangt af van het beleid in jouw gemeente.

Paardenstal bouwen zonder vergunning

Wanneer je vier à vijf stallen met opslag wilt realiseren is de ruimte om vergunningsvrij te mogen bouwen ideaal, maar als je meer stallen wenst of ook nog een grote garage dan wordt het wel krap. Daarbij is 150 m2 ook echt het maximum en mag je er niet overheen. Het vergunningsvrij bouwen van een paardenstal is voornamelijk interessant voor hobbymatig paardenhouden. Belangrijk is dat de paardenstal op het gebied van het achtererf wordt gebouwd in een bestemming die hobbymatig houden van dieren toestaat. Dit is per gemeente verschillend. Voor bedrijven is vergunningsvrij bouwen mogelijk, maar er moet rekening gehouden worden met de milieuregels omdat je een inrichting bent. Vergunningsvrij bouwen kan, maar je moet dan bijvoorbeeld wel je milieuvergunning aan laten passen.

Vergunningsvrij bouwen | Nieuws | Mount advies (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5417

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.