Wanneer moet ik een Omgevingsvergunning aanvragen? (2024)

U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf. Maar een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Via de vergunningscheck in het Omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

Vergunningscheck doen in het nieuwe Omgevingsloket

In het nieuwe Omgevingsloket kunt u zien of er een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project. Dit hangt onder meer af van de plek van uw project en uw antwoorden op de gestelde vragen via de vergunningscheck.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vergunningplicht, meldingsplicht of informatieplicht. Het kan ook zijn dat u geen vergunning hoeft aan te vragen. Of dat er een verbod geldt, waardoor u niet met uw (bouw)project mag beginnen.

Wanneer moet ik een Omgevingsvergunning aanvragen? (2024)

FAQs

Heb je altijd een omgevingsvergunning nodig? ›

U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf. Maar een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Via de vergunningscheck in het Omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

Wat gebeurt er als je geen omgevingsvergunning aangevraagd? ›

Verzoekt de gemeente u een omgevingsvergunning aan te vragen en doet u dit niet dan loopt u het risico dat de gemeente handhavend op zal treden en u zal sommeren de voorzieningen te verwijderen. Doet u dit niet, dan kan dit tot gevolg hebben dat de gemeente de aangebrachte voorzieningen laat verwijderen.

Waarom omgevingsvergunning aanvragen? ›

Omgevingsvergunning aanvragen
  • het milieu belast.
  • gaat bouwen, verbouwen of renoveren.
  • reclame aanbrengt op uw pand.
  • verantwoordelijk bent voor de brandveiligheid van een gebouw.
  • een alarm installeert in uw bedrijfspand.
  • bomen gaat kappen.
  • een inrit of uitrit gaat aanleggen.
  • beschermde monumenten gaat verbouwen of slopen.
Jan 12, 2024

Wat is het verschil tussen een bouwvergunning en een omgevingsvergunning? ›

De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.

Wat mag je bouwen zonder omgevingsvergunning? ›

Hoeveel m2 mag ik bouwen zonder vergunning?
Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:Plus:
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m250m220% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100m2
Groter dan 300m290m210% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300m2, tot een maximum van 150m2
1 more row
Oct 30, 2020

Wat wordt gezien als bijgebouw? ›

Een bijbehorend bouwwerk - of met andere woorden: een bijgebouw - is een aan- of uitbouw die ten dienste staat van het hoofdgebouw. Jouw woning dus. Een bijgebouw kan alleen geplaatst worden op het erf dat bij jouw woning hoort. De tuin bijvoorbeeld!

Hoe hoog mag je bouwen in je tuin zonder vergunning? ›

De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan.

Kun je achteraf een omgevingsvergunning aanvragen? ›

U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken.

Hoe hoog mag een bijgebouw zijn zonder vergunning? ›

Een bijgebouw mag trouwens niet groter zijn dan 150m2. Deze regelgeving geldt voor vergunningsvrije bijgebouwen. Het is dus mogelijk dat je een grotere bijgebouw mag bouwen. Per gemeente zijn er andere regels omschreven rondom de maximale grootte van een bijgebouw.

Wat kost het om een omgevingsvergunning aan te vragen? ›

De gemiddelde legeskosten van een omgevingsvergunning in Nederland bedraagt €375. Echter kan het per gemeente flink verschillen wat u uiteindelijk kwijt bent aan een vergunning.

Wat zijn de kosten van een omgevingsvergunning? ›

Kosten omgevingsvergunning… Hoeveel kost een omgevingsvergunning?
Type omgevingsvergunningGemiddelde kosten in EUR
Balkon€400,- tot €1.000,-
Uitbouw€750,- tot €1.500,-
Dakkapel€450,- tot €1.000,-
Nieuwbouw woning€5.000 tot €15.000
3 more rows
Jul 31, 2018

Hoe lang duurt het om een omgevingsvergunning aan te vragen? ›

Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.

Wat heb je nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen? ›

Wat heb ik allemaal nodig voor een omgevingsvergunning?
  • Bouwtekeningen. Aan de hand van bouwtekeningen gaat de gemeente toetsen of er voldaan is aan o.m. de max. ...
  • Constructieberekeningen. Een niet te missen onderdeel is de constructie van het bouwwerk. ...
  • Bouwbesluitberekeningen. ...
  • Project kosten. ...
  • Foto's.

Heeft mijn buurman een vergunning aangevraagd? ›

Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.

Wie vraagt de omgevingsvergunning aan? ›

Een omgevingsvergunning kun je zelf aanvragen via het Omgevingsloket.nl. In de praktijk wordt de vergunning echter vaak aangevraagd door jouw bouwadviseur of de architect.

Waar heb je geen bouwvergunning voor nodig? ›

Je hebt bijvoorbeeld geen vergunning nodig om dakpannen te vervangen, pleisterwerk te herstellen of gevels te kaleien. Een niet-overdekte constructie aanleggen van maximum 80m² heeft geen vergunning nodig. Denk maar aan een terras of zwembad. Ook voor tuinaanleg en beplanting heb je geen bouwvergunning nodig.

Waar heb je een vergunning voor nodig? ›

Je hebt een bouwvergunning nodig als je wilt verbouwen met mogelijke hinder voor mens of milieu. Hierop zijn wel enkele verbouwingen als uitzondering vastgesteld. Denk hierbij aan een aanbouw (minder diep dan 4.0 meter), een dakkapel aan de achterzijde en kleinere bijgebouwen.

Hoe groot mag je een schuur bouwen zonder vergunning? ›

Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.

Hoe hoog mag je een schuur bouwen zonder vergunning? ›

Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn. In sommige gevallen mag de schuur maximaal 5 meter hoog worden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5769

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.