Eurovergunning aanvragen bij de NIWO (2024)

Bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg moeten een Eurovergunning bezitten. De vergunning geldt voor binnenlands en internationaal vervoer. Gaat u in Nederland een transportbedrijf of koeriersbedrijf starten, dan moet u eerst bij de NIWO een vergunning aanvragen.

Direct online aanvragen

  • Wat is het?
  • Voorwaarden
  • Aanvragen
  • Tarief
  • Formulieren
  • Geldigheid
  • FAQ
  • Specimen
  • Verlenging

Wat is het?

De Eurovergunning is de ondernemersvergunning voor transport- en koeriersbedrijven. Bedrijven die tegen betaling goederen vervoeren over de weg, in opdracht van derden, moeten deze vergunning bezitten. Dit geldt bij de inzet van voertuigen met een laadvermogen, volgens het kentekenbewijs, van meer dan 500 kg. Ook bestelwagens mogen vaak meer dan 500 kg laden. Voorbeeld: Vervoert u 100 kg lading in een voertuig met meer dan 500 kg laadvermogen, dan is een vergunning nodig.

Vanaf 1 januari 2024 geldt de vergunningplicht ook voor voertuigen met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg, los van de vraag of het laadvermogen meer of minder dan 500 kg is.

RDW kentekencheckCheck het laadvermogen en de toelaatbare maximummassa.Bij de RDW vindt u de toelaatbare maximummassa bij F2: Toegestane Maximum Massa.

Voertuigen

Bedrijven moeten over minimaal één voertuig beschikken. Bij een Eurovergunning hoort dus minimaal één vergunningbewijs. Dit officiële document moet in het voertuig worden meegenomen. De chauffeur moet het onderweg kunnen tonen. Het vergunningbewijs heet ook wel 'gewaarmerkt afschrift van de Eurovergunning' of 'kopie'. Er staat geen kenteken op. Als het voertuig vervangen of gerepareerd wordt, kan het vergunningbewijs aan boord van een vervangend voertuig gebruikt worden. Per 1-1-2024 moet u het kenteken waarmee u rijdt, op 'actief' zetten in het voertuigregister.

Vervoersmogelijkheden

Met een Eurovergunningbewijs aan boord van het voertuig mag u binnen de grenzen van de Europese Unie goederen vervoeren. Alleen aan cabotage (= binnenlands vervoer in een andere EU-lidstaat) worden beperkingen gesteld. Voor vervoer buiten de Europese Unie heeft uritmachtigingen of een CEMT-vergunning nodig. Deze kunt u bij de NIWO aanvragen.

Voorwaarden

De aanvrager moet voldoen aan vier eisen. Klik op een eis voor een algemene uitleg.

Raadpleeg de beleidsregel voor een uitgebreide en volledige beschrijving.
Vanaf 1 januari 2024 geldt deNieuwe beleidsregel vergunningverlening van de NIWO.

Vakbekwaamheid

Een onderneming moet een vervoersmanager hebben die vakbekwaam is. Dit wordt aangetoond met het vakdiploma voor ondernemer in het goederenvervoer over de weg.Voor het vakdiploma moet u zes examens afleggen bij het CBR. Lees meer opwww.cbr.nl: ondernemer goederenvervoer.De opleiding/cursus volgt u bij een aanbieder naar keuze (de NIWO verzorgt geen opleiding). Zelfstudie is ook mogelijk.

De vervoersmanager:

  • bezit het vakdiploma;
  • geeft leiding aan en is inhoudelijk betrokkenbij de vervoerswerkzaamheden;
  • moet bij de ondernemingingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, als bestuurder of als gevolmachtigde met volledige volmacht, in elk geval ten aanzien van alle vervoersactiviteiten;
  • mag leiding geven aan 1 onderneming of 1 holding met een onbeperkt aantal voertuigen of bij maximaal 3 andere ondernemingenzijn vakdiploma inbrengen, zolang hettotaalwagenpark van de 4 ondernemingen niet meer bedraagt dan50 voertuigen.

Als de onderneming (eigenaar, vennoot of directeur) niet zelf het vakdiploma bezit, dan kaner een werknemer als vervoersmanager worden aangesteldof kan er een vervoersmanager worden ingehuurd.Deze vervoersmanager wordt intern genoemd als deze in loondienst is en extern als deze betaald krijgt via een managementvergoeding.

Voor eenexterne vervoersmanager gelden aanvullende voorwaarden:

  • werkt op basis van een managementovereenkomst;
  • krijgt een redelijke beloning voor zijn werkzaamheden (minimum conform cao Beroepsgoederenvervoer);
  • na het verlenen van de Eurovergunningkan de onderneming aan een onderzoek worden onderworpen. DeNIWO onderzoekt of deze externe vervoersmanager voldoende inhoudelijk betrokken is bij de vervoersactiviteiten.

Reële vestiging

De ondernemingvoert de economische activiteiten van het goederenvervoer vanuit een feitelijke vestiging in Nederland uit. Voor een eenmanszaak is de reële vestiging vaak hetzelfde als het woonadres.

De onderneming staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.De NIWO controleert de inschrijving online.

De onderneming beschikt overminimaal één voertuig waarmee het goederenvervoer wordt gedaan. De NIWO controleert dit zoveel mogelijkonline bij de RDW. Op verzoek toont de onderneming dit aan met een kentekenbewijs (eigendom) of een huur- of lease-overeenkomst van het voertuig.De voertuigen kunt u aanmelden in hetvoertuigregister.

Financiële draagkracht

Een onderneming moet voldoende financiële draagkracht hebben. Het risicodragend vermogen moet € 9.000 zijn bij de inzet van één voertuig. Voor elk volgend voertuig komt daar€ 5.000 bij. Het risicodragend vermogen bestaat uit het eigen vermogen, eventueel aangevuld met overwaarde en/of een achtergestelde lening. De onderneming toont dit aan met een (openings)balans, eventueel aangevuld met een vermogensopstelling of de meest recente jaarcijfers.

Daarnaast moet een samenstellingsverklaring worden overgelegd van een financieel deskundige die is aangesloten bij de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants), de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) of RB (Register Belastingadviseurs). De samenstellingsverklaring moet opgesteld zijn volgens de bepalingen in het Onderzoeksprotocol aanvraag en verlenging Eurovergunning.

Als een aanvraag vóór 1 oktober wordt ingediend, dan accepteert de NIWO de jaarrekening over maximaal twee jaar voorafgaand aan het lopende jaar. Als eenaanvraag ná 1 oktober wordt ingediend, dan wordtalleende jaarrekening over het daaraan voorafgaande jaar geaccepteerd.

Bij de beslissing op uw aanvraag stelt de NIWO vast of uw bedrijf wordt aangemerkt als zogeheten risicobedrijf. Hiervan is sprake als uw eigen vermogen is aangevuld met een achtergestelde lening of als de solvabiliteitsratio(eigen vermogen t.o.v. totale vermogen) lager is dan 20%. De NIWO toetst deze bedrijven jaarlijks op de eis van financiële draagkracht. Een risicobedrijf moet dit aan de hand van financiële gegevens, zoals een jaarrekening, een vermogensopstelling of een belastingaangifte aantonen.
Meer informatie over: Risicobedrijf

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de onderneming en de vervoersmanager moet worden aangetoond.

U toont dit aan met een Verklaring Omtrent het Gedrag(VOG).

  • Controleer eerst of u een VOG NP en/of RP moet aanvragen.
  • De screeningsautoriteitJustis van het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft dezeverklaringenaf.
  • De NIWO accepteert alleen VOG's die zijn afgegeven met het juiste screeningsprofiel.
  • De NIWO accepteert alleen VOG's die maximaal twee maanden oud zijn.

Welke VOG? NP of RP

  • De eigenaar van eeneenmanszaakmoeteen VOG Natuurlijke Personen (VOG NP) aanvragen, in de lidstaat waar de eigenaar woont.
  • Een onderneming met eenandere rechtsvorm, zoals BV ofVOF, moet een VOGRechtspersonen (VOG RP) aanvragen: zowel de onderneming, als haar bestuurders / vennoten worden gescreend. Voor een VOG RP wordt een bestuurder/vennoot met een buitenlandse nationaliteit niet gescreend. Er moet aanvullend een VOG NP worden aangevraagd in de EU-lidstaat waar deze persoon woont (bijv. Nederland).
  • Als er eenvervoersmanageris aangetrokken, dan moet voor deze persoonaanvullendeen VOG NP worden aangevraagd, in de EU-lidstaat waar de vervoersmanager woont.

Hoe vraag je een VOG met het juiste screeningsprofiel?

Wet Bibob en ERRU
Bij elke vergunningaanvraag bekijkt de NIWO ook of de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) moet worden toegepast. De NIWO kan op grond van de Wet Bibob een aanvraag afwijzen, een vergunning intrekken of aan voorschriften verbinden als een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning voor criminele doeleinden wordt of zal worden gebruikt.De NIWO heeft de werkwijze vastgelegd in deBeleidsregel Bibob. Bij elke vergunningaanvraag controleert de NIWO ook het ERRU-sanctieregister.

Aanvragen

De Eurovergunning vraagt u aan via het NIWO-ondernemersloket. U logt in met eHerkenning op niveau 3 (EH3) of hoger.Daarmee identificeert u zich als gemachtigde van de onderneming. Vul daarna het webformulier in en upload de stukken.

Direct online aanvragen

Verzamel de benodigde stukken (Lees meer bij: Voorwaarden).
Voor het aanvragen van deze stukken, zie Formulieren.

  1. Vakdiploma van de vervoersmanager
  2. Verklaring Omtrent het Gedrag, max. 2 maanden oud.
    → Eenmanszaak: VOG NP met profiel: 12-22-53-62-71
    →BV of VOF: VOG RP voor rechtspersonen met profiel: Wegvervoerondernemer Goederenvervoer

  3. Financiële stukken
    →Nieuw bedrijf: 1. (Openings)balans, eventueel aangevuld met vermogensopstelling + 2. Samenstellingsverklaring NBA, NOAB of RB.
    → Bestaand bedrijf: 1. Jaarcijfers of (tussentijdse) balans, eventueel aangevuld met vermogensopstelling + 2. samenstellingsverklaring NBA, NOAB of RB. Tot 1 oktober 2024 mogen het nog jaarcijfers 2022 zijn.

  4. En alleen als de vervoersmanager met vakdiploma is aangetrokken en bij de KVK als gevolmachtigde van de onderneming is ingeschreven.
    → als werknemer in dienst: arbeidsovereenkomst + eigen VOG NP met profiel: 12-22-53-62-71 + vakdiploma + verklaring inbreng vakbekwaamheid.
    → extern is ingehuurd: managementovereenkomst + eigen VOG NP met profiel: 12-22-53-62-71 + vakdiploma + verklaring inbreng vakbekwaamheid.

  5. Vrachtwagen/bestelwagen
    Kenteken(s) en eventueel huur- of leaseovereenkomst.De NIWO controleert bij de RDW of het kentekenop naam van de onderneming/eigenaar/vennoot staat. Staat het niet op naam, dan vraagt de NIWO om een huur- of lease-overeenkomst, waaruit blijkt dat de onderneming het voertuig huurt of least.
  6. Soms zijn meer stukken nodig, of heeft u de verkeerde/oude stukken opgestuurd.
    De behandelaar van uw aanvraag stuurt u per e-mail een verzoek voor aanvullende stukken.

Tarief en betaling

De behandelkosten zijn € 235 voor een nieuwe vergunning en € 120 voor een verlenging. Daarnaast betaalt u € 25 per vergunningbewijs. De behandelkosten kunt u direct betalen met iDEAL of later via een bankoverschrijving. De factuur ontvangt u per e-mail. Pas na betaling neemt de NIWO uw aanvraag in behandeling.Eenmaal betaalde behandelkosten worden niet gerestitueerd. De tweede factuur voor het aantal toegekende vergunningbewijzen ontvangt u als alle stukken zijn gecontroleerd.
Vergunninghouders betalenelk halfjaar een heffing over het aantal geldige vergunningbewijzen in uw bezit op peildatum 1 januari en 1 juli. Het tarief is € 11,85 per vergunningbewijs per halfjaar.

Behandeltermijn

Zodra alle gegevens voor de beoordeling van de aanvraag zijn ontvangen en het verschuldigde bedrag op de bankrekening van de NIWO staat, is de NIWO verplicht om binnen 8 weken te beslissen op de aanvraag. Als er stukken ontbreken dan wordt de behandeltermijn opgeschort (stilgezet), totdat de NIWO de stukken ontvangt. U ontvangt hierover berichtper e-mail.

Beslissing

Als de vergunning is verleend, is dit online te vinden: Zoek vergunninghouders.
Per post ontvangt u de beslissing op uw aanvraag, de beschikking. Als uw aanvraag is toegewezen, bevat de envelop ook de Eurovergunning ('origineel') en de bijbehorende Eurovergunningbewijzen('kopie') voor op uw voertuigen.
Bent u het niet eens met de beslissing, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken bij de NIWO.

Formulieren

Direct online aanvragen - Eurovergunning U logt in meteHerkenningopniveau 3 (EH3) of hoger.

Aanvraagformulier Eurovergunning

ONLINE: Aanvraag Eurovergunning(ook voor verlenging)
U logt in meteHerkenningopniveau 3 (EH3) of hoger.Daarmee identificeert u zich als gemachtigde van de onderneming.

PDF:Aanvraagformulier Eurovergunning(ook voor verlenging)
Heeft u geen eHerkenning, dan kunt u de aanvraag schriftelijk (op papier of via e-mail) indienen met het aanvraagformulier. Dit duurt iets langer dan een online aanvraag.

Aanvraagformulier VOG Natuurlijke Personen (VOG NP)

Heeft u een VOG NP nodig? Vraag deze eenvoudig online aan bij Justis

ONLINE: Stappenplan Aanvraag VOG NP
Volg exact dit stappenplan.U moet inloggen met Digid.
Delink naar de website staat in dit stappenplan.

PDF:Aanvraagformulier VOG NP(versie augustus 2023)
Ga met dit formulier naar de gemeente.
De NIWO heeft al gegevens ingevuld voor de vergunning beroepsgoederenvervoer.
Zo krijgt u eenVOG NP met de juiste screeningsprofielen12-22-53-62-71.

Een VOG NP is nodig voor een eigenaar van een eenmanszaak.Een VOF of een BV moet eenVOG RP(rechtspersonen) aanvragen.

U toont daarmee aan te voldoen aan de eis van betrouwbaarheid bij de aanvraag van een Eurovergunning of als vervoersmanager.

Lees meer Voorwaarde: Betrouwbaarheid

Aanvraagformulier VOG Rechtspersonen (VOG RP)

Heeft u een VOG RP nodig? Vraag deze eenvoudig online aan bij Justis.

ONLINE:
Klik opStart digitale aanvraag.
Log in met eHerkenning op de website van Justis
Vul het online aanvraagformulier in.
Kies bij Doel van de aanvraag: Wegvervoerondernemer goederenvervoer
Betaal via iDEAL.

PDF:
Download het aanvraagformulier VOG RP.
Volg de instructie op het formulier om schriftelijk (per post) een VOG RP aan te vragen bij Justis.
Kruis aan bij vraag 1.2 Doel van de aanvraag: het aanvragenvan vergunning 'goederenvervoer over de weg'.

De VOG RP is bedoeld voor VOF's, BV's en overige rechtsvormen. Een eenmanszaak moet een VOG NP aanvragen.
U toont daarmee aan te voldoen aan de eis van betrouwbaarheid bij de aanvraag van een Eurovergunning.

Lees meerVoorwaarde: Betrouwbaarheid

Onderzoeksprotocol voor bepaling risicodragend vermogen

Het onderzoeksprotocol is bestemd voor uw accountant of deskundige. Het protocol is door de NBA, NOAB en RB opgesteld in samenspraak met de NIWO. Het bevat ook een voorbeeldtekst voor de samenstellingsverklaring.De NIWO mag alleen samenstellingsverklaringen accepteren van accountants of deskundigen die aangesloten zijn bij:
NBA
NOAB
RB

PDF:Onderzoeksprotocol voor bepaling risicodragend vermogen, versie 7van 15-02-2016,COPRO16029B.
Lees meer opwww.nba.nl

Verklaring inbreng vakbekwaamheid

Heeft de ondernemer (eigenaar, vennoot, directeur)zelfGEEN vakdiploma, dan moet er een vervoersmanager met vakdiploma worden aangetrokken.
Dat kan een werknemer in loondienst zijn of een externingehuurde vervoersmanager.
Er is dan een 'verklaring inbreng vakbekwaamheid' vereist.

PDF:Verklaring inbreng vakbekwaamheid(alleen nodig bij een aanvraag via e-mail/post)

ONLINE: Bij een aanvraag via het ondernemersloket (met eHerkenning) staan de vragen in het webformulier.

Geldigheid

De Eurovergunning is vijf jaar geldig. Wel moet het bedrijf aan de vergunningvoorwaarden blijven voldoen.

  • Bij vertrek van devervoersmanager (met vakdiploma), moet de onderneming zorgen voor een vervanger. Na schriftelijke toestemming van de NIWO krijgt de onderneming maximaal 6 maanden de tijd. Daarna wordt de vergunning ingetrokken.
  • Bij uitschrijving van het bedrijf bij de KVK vervalt de Eurovergunning. Stuur de vergunning en -bewijzen retour aan de NIWO.
  • Bij een wijziging rechtsvorm of KVK-nummer, worden de activiteiten voortgezet door een ander KVK-nummer. De nieuwe onderneming moet een geheel nieuwe Eurovergunning aanvragen en dus ook alle stukken aanleveren.
  • Na een wijziging van naam of adresbij de KVK, moet de onderneming de vergunning en -bewijzen bij de NIWO administratief omwisselen voor exemplaren met de actuele gegevens.

Controleer de vergunning op: Zoek vergunninghouders

Eurovergunning

Vergunningplicht

Bestaat er een vergunningplicht voor het vervoer van dieren, bijvoorbeeld paarden?

Als u dieren vervoert tegen vergoeding van een of meer derden, is er sprake van beroepsgoederenvervoer en geldt dus de vergunningplicht.

Bij ‘hobby-vervoer’, of tijdelijk vervoer zoals het vervoeren van paarden naar een paardenwedstrijd, vervoeren van paarden voor de keuring en veterinair onderzoek dat niet tegen betaling van derden geschiedt, geldt de vergunningplicht niet.

Het gaat dus steeds om de vraag of het ‘eigen’ vervoer betreft of vervoer tegen betaling van derden.

Let op: mogelijk heeft u naast de Eurovergunning ook een vergunning voor transport van levende dieren nodig.

Ik wil met mijn bestelbus pakketten vervoeren. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Ook voor koeriers en pakketdiensten is de Eurovergunning nodig wanneer het vervoer plaatsvindt met een voertuig:

  • met laadvermogen van meer dan 500 kg
    of
  • met toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg.


Het doet er dus niet toe hoe zwaar uw lading is.

De toelaatbare maximummassa is een optelsom van het ledig gewicht van het voertuig (of samenstel van voertuigen) en het maximale laadvermogen.

Beide gegevens staan op het kentekenbewijs. U kunt de gegevens ook controleren met de RDW kentekencheck.

  • Kijk voor het laadvermogen bij: Technisch -> Eigenschappen.
  • Kijk voor de toelaatbare (toegestane) maximum massa bij: Basis -> Gewichten -> F2.

RDW kentekencheck

Zijn gemeenten vergunningplichtig?

In beginsel zijn gemeenten vergunningplichtig, tenzij er sprake is van vervoer dat vrijgesteld is ingevolge artikel 3, sub a en b van de Regeling wegvervoer goederen:

“a. vervoer bij de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen die vrijkomen uit percelen waar zodanige stoffen geregeld in particuliere huishoudens ontstaan;
b. vervoer bij de verwijdering van afvalstoffen die vrijkomen bij de uitvoering van reinigingswerken welke door, of in opdracht van, gemeentelijke diensten worden verricht;”

Per casus dient te worden bekeken of de gemeente onder deze vrijstelling valt.

Is het mogelijk om met de Eurovergunning van een ander te rijden?

Nee. De Eurovergunning wordt op naam van de vervoerder afgegeven en is niet overdraagbaar. Het is dus niet toegestaan om tussen ondernemingen vergunningbewijzen uit te wisselen. Dit is een economisch delict. De hoogte van de boete bedraagt € 4.400,-

Voor grensoverschrijdend vervoer binnen de Europese Unie is een Eurovergunning pas nodig boven de 2500 kilogram. Geldt dit ook voor Nederland?

Voor Nederlandse vervoersondernemingen geldt de vergunningplicht bij beroepsgoederenvervoer met:

  • voertuigenmet een laadvermogen vanaf 500 kg
  • voertuigen met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg


De toelaatbare maximum massa is het ledig gewicht van het voertuig + het maximale laadvermogen. Dit is te vinden op het kentekenbewijs.

Dit volgt uit artikel 2.1, lid 3 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg)

Hoe kom ik erachter of een vervoersonderneming vergunninghouder is?

U kunt op de website van de NIWO nagaan of een onderneming een vergunning bezit. Ga naar hetNIWO-ondernemersloket -> Index: Zoek vergunninghouders

Waarom kan ik een vervoersonderneming niet vinden op het NIWO-ondernemersloket?

Geen hit op het ondernemersloket betekent dat de onderneming niet in bezit van de Eurovergunning is. Het kan zijn dat de aanvraag voor de Eurovergunning (nog) niet is goedgekeurd. Ook kan het zijn dat de Eurovergunning van de onderneming is ingetrokken.

Eigen vervoer is overigens vrijgesteld van vergunningplicht.

Neem bij twijfel contactop met de NIWO.

Ik vermoed dat mijn concurrent zonder Eurovergunning rijdt. Wat kan ik hieraan doen?

U kunt op de website van de NIWO nagaan of een onderneming een vergunning bezit. Ga naar het NIWO-ondernemersloket en kies: Zoek vergunninghouders wegvervoer.

Staat de onderneming daar niet tussen? Dan kunt u via een webformulier (desgewenst anoniem) uw vermoeden melden bij de NIWO. Lees meer over het Meldpunt misstanden transportsector.

Ik heb twee vennootschappen onder firma. Heb ik een Eurovergunning nodig voor vervoer tussen deze bedrijven onderling?

Voor grensoverschrijdend vervoer heeft u altijd een Eurovergunning nodig. Binnenlands vervoer van goederen ten behoeve van een andere rechtspersoon is aan te merken als eigen vervoer indien die rechtspersoon samen met de vervoerder financieel, organisatorisch en economisch een eenheid vormen.

Dit volgt uit artikel 1.2, lid 4 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg).

Ik heb meerdere ondernemingen. Op welke onderneming moet de Eurovergunning worden aangevraagd?

De Eurovergunning wordt aangevraagd op de werkmaatschappij, de onderneming die daadwerkelijk de vervoersactiviteiten uitvoert. De werkmaatschappij moet aantonen te voldoen aan alle eisen, waaronder de eis van financiële draagkracht. Indien de voertuigen in een andere onderneming zitten,kunnen deze via een huurovereenkomst ter beschikking worden gesteld aan de werkmaatschappij.

Indien er sprake is van alleen binnenlandsvervoer en de ondernemingen te beschouwen zijn als een fiscale eenheid in de zin van artikel 1.2, lid 4 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg), dan kan één Eurovergunning voor al uw ondernemingen gelden.

Kan ik een lijst met vergunninghouders in het wegvervoer ontvangen?

Nee. De NIWO verstrekt geen volledige lijst van vergunninghouders in het wegvervoer. Dit mogen wij niet in verband met de privacy wet- en regelgeving. Volgens deze wet- en regelgeving mag de NIWO alleen gegevens verstrekken onder bepaalde voorwaarden, onder andere als er een wettelijke basis voor is of als er een nauwe verwantschap is tussen de doelen waarvoor de gegevens zijn verkregen.

Wij bieden deze bedrijfsgegevens aan via de zoekmogelijkheid op de website. Ga naar het NIWO-ondernemersloket en kies: Zoek vergunninghouders wegvervoer.

Aanvraag eurovergunning

Aan welke voorwaarden moet een onderneming voldoen bij de aanvraag of verlenging van de Eurovergunning?

Een Eurovergunning wordt verleend als de aanvragervoldoet aan deeisen van:

  • reële vestiging
  • vakbekwaamheid
  • kredietwaardigheid / financiële draagkracht
  • betrouwbaarheid

Daarnaast mag er geen sprake van zijn dat de Wet Bibob moet worden toegepast.

Moet ik wachten tot ik alle bewijsstukken heb voordat ik een aanvraag voor een Eurovergunning indien?

Nee. U kunt de aanvraag voor Eurovergunning al indienen en hoeft niet te wachten tot de stukken compleet zijn. De NIWO moet wettelijk gezien binnen 8 weken op een complete aanvraag beslissen. Als er stukken ontbreken, dan wordt de behandeltermijn opgeschort (= stilgezet)totdat de stukken zijn ontvangen. U kunt bij de aanvraag vermelden welke stukken u nog mist en dat u deze nog zult nasturen.

Hoe kan ik een aanvraag voor een Eurovergunning indienen?

De NIWO raadt aan om uw aanvraag online via het NIWO-ondernemersloket in te dienen. U moetmet uw eHerkenning betrouwbaarheidsniveau 3(EH3) of hoger inloggen.

Mocht dit onverhoopt door een storing niet lukken, dan kunt u onder vermelding van het KVK-nummer de aanvraag indienen via loket@niwo.nl.

Kan mijn gemachtigde, bijvoorbeeld mijn accountant, de aanvraag indienen?

Ja, dat kan. U dient wel als onderneming op voorhand uw gemachtigde voor uw eHerkenning te machtigen. Hoe dit dient te gebeuren, moet u nagaan bij uw aanbieder van de eHerkenning.

Hoelang duurt het aanvragen van een Eurovergunning of verlenging?

De NIWO is wettelijk gezien verplicht binnen 8 weken op uw complete aanvraag te beslissen. Deze termijn begint zodra alle gegevens voor de beoordeling van de aanvraag zijn ontvangen en het verschuldigde bedrag op de bankrekening van de NIWO staat.Als er stukken ontbreken dan wordt de behandeltermijn opgeschort (stilgezet), totdat de NIWO de stukken ontvangt. U ontvangt hierover berichtper e-mail. Voldoet u aan alle eisen, dan wordt de aanvraag toegewezen. In veel gevallen lukt dit al binnen 1 tot 3 weken.

Wat is de status van mijn vergunningaanvraag?

Zodra uw aanvraag bij de NIWO geregistreerd staat, ontvangt u automatisch een e-mail met daarin een zaaknummer.

Wilt u weten hoe het gaat met de behandeling van uw aanvraag, dan kunt u mailen of bellen met de NIWO. Houdt uw KVK-nummer of het zaaknummer van de aanvraag bij de hand.

Van bepaalde aanvragen (nog niet alle) kunt u de voortgang ook inzien op uw persoonlijke pagina op het NIWO-ondernemersloket. Om in te loggen heeft u eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3(EH3) of hoger nodig.

Mijn aanvraag is afgewezen. Ik ben het er niet mee eens, wat nu?

Als u het niet eens bent met eenbeslissing van de NIWO kunt u hiertegen binnen 6 weken bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat ten minste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van de beslissing waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.Het bezwaar kunt u als volgt indienen:

  • online via hetNIWO-ondernemersloket. Voor uw identificatiemoet u inloggen met eHerkenning, niveau 3 (EH3) of hoger.
  • per post sturen naar: NIWO - Postbus 3004 - 2280 MB Rijswijk.

Tegen een beslissing op het bezwaar kan nog beroep worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Wat is een communautaire vergunning?

In wet- en regelgeving wordt de Eurovergunnning meestal 'communautaire vergunning' genoemd. Het is namelijk een vergunning die in alle lidstaten van de Europese Unie wordt uitgegeven aan ondernemingen in de eigen lidstaat. De regels en voorwaarden staan in Europese Verordeningen. Wel heeft elke EU-lidstaat de mogelijkheid om in eigen wet- en regelgeving aanvullende voorwaarden te stellen. In Nederland is datde Wet Wegvervoer goederen.

Welke stukken moet een gemeente insturen bij de aanvraag van een Eurovergunning?

Een gemeente hoeft voor de aanvraag van een Eurovergunning alleen het vakdiploma van de vervoersmanager en de VOG NP van de vervoersmanager te overleggen. De vervoersmanager moet in loondienst zijn. Er zijn geen financiële stukken nodig en ook geen VOG t.a.v. de gemeente.

De vergunningvoor beroepsgoederenvervoerover de weg is voor een gemeentevaak alleen nodig voor het ophalen van bedrijfsafval, dan is het beroepsgoederenvervoer. De gemeente wordt dan betaald door die bedrijven. Voor eigen vervoer en het ophalen van huisvuil bij burgers/inwoners is geen vergunning nodig.

Eis van betrouwbaarheid

Welke Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet ik aanvragen?

Bij de vergunningaanvraag, verlengingsaanvraag of een VIHB-registratie moet u een VOG van de vervoersonderneming meesturen. Ook de (aangetrokken) vervoersmanager die als gevolmachtigde van de onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat ingeschreven en de uitvoerend directeur moeten een VOG overleggen. De uitvoerend directeur is de natuurlijke persoon die belast is met het feitelijk leiding geven aan de vervoersonderneming.

De vervoersmanager en uitvoerend directeur moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP) overleggen.

Welke VOG een vervoersonderneming moet overleggen, ligt aan de rechtsvorm van de onderneming. Is de onderneming een eenmanszaak? Dan moet u een VOG NP overleggen. Is de onderneming een B.V., een V.O.F., C.V. of een maatschap? Dan vraagt de onderneming een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Rechtspersonen (VOG RP) aan. De Wet wegvervoer goederen (Wwg) heeft in artikel 1.2, lid 2 bepaald dat onder rechtspersoon mede wordt verstaan de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid en de maatschap.

Ingeval van bestuurders, vervoersmanagers of uitvoerend directeurs die woonachtig zijn in het buitenland en/of niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit moet een VOG NP worden aangevraagd in het land waar men woonachtig is of het land van herkomst.

Hoe oud mag de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zijn die ik aan de NIWO stuur?

De VOG voor een vervoersvergunning mag maximaal2 maandenoud zijn op het moment van het indienen van de vergunningaanvraag bij de NIWO. Heeft u nog niet alle stukken verzameld voor uw vergunningaanvraag, maar al wel een VOG bezit? Dan adviseren wij om de vergunningaanvraag alvast in te dienen, om te voorkomen dat de NIWO uw VOG niet meer accepteert.

De VOG voor een VIHB-registratie mag overigens maximaal3 maanden oud zijn.

Ik heb al een Eurovergunning en wil nu een VIHB-registratie aanvragen bij de NIWO. Welke Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet ik aanvragen?

U hoeft geen VOG aan te vragen. Met een Eurovergunning voldoet u aan alle voorwaarden voor een VIHB-registratie.

Ik wil een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP) aanvragen. Kan dat online?

Ja, dat kan. De NIWO werkt mee aan een pilot van Justis voor het online aanvragen van een VOG NP. De NIWO hoeft daarom geen aanvraagcode voor u klaar te zetten.

In het stappenplan vindt u de link naar de website van Justis. Lees meer bij het onderdeel Formulieren

Welk profiel moet ik kiezen voor de aanvraag Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP) als ik gelijktijdig met de Eurovergunning een VIHB-registratie wil aanvragen?

Als u een profiel moet opgeven bij de online aanvraag van een VOG NP, dan kiest u het profiel ‘vergunning beroepsgoederenvervoer’.

Hoe vraag ik een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP) aan en wat betaal ik daarvoor?

U kunt de VOG NP schriftelijk of onlineaanvragen. U kunt een schriftelijke VOG-aanvraag doen via de gemeente waar u staat ingeschreven. Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u € 41,35 (tarief 2022).

Gebruik altijd een aanvraagformulier VOG NP, waarop het juiste screeningsprofiel is aangevinkt en die door de NIWO is ondertekend.

De NIWO werkt mee aan een pilot met Justis, zodat u de VOG NP onlinekunt aanvragen bij de Justis. U betaalt voor deze onlineaanvraag € 33,85 (tarief 2022).

Verder is onderscheid te maken in een VOG NP voor de aanvraag van een Eurovergunning of een aanvraag van een VIHB-registratie. Het verschil zit in het screeningsprofiel:

  • Is de VOG NP bedoeld voor een aanvraag van een Eurovergunning? U kunt onder ‘Formulieren’ het stappenplan voor de digitale aanvraag van de VOG NP en de juiste versie van het aanvraagformulier voor de schriftelijke aanvraag van de VOG NP terugvinden.
  • Is de VOG NP bedoeld voor een aanvraag van een VIHB-registratie? U kunt onder ‘Formulieren’ het stappenplan voor de digitale aanvraag van de VOG NP en de juiste versie van het aanvraagformulier voor de schriftelijke aanvraag van de VOG NP terugvinden.

Hoe vraag ik een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Rechtspersonen (VOG RP) aan en wat betaal ik daarvoor?

Een VOG RP kunt u zowel online (digitaal) als schriftelijk aanvragen bij Justis. Er is onderscheid te maken in een VOG RP voor de aanvraag van een Eurovergunning of een aanvraag van een VIHB-registratie. Het verschil zit in het screeningsprofiel.

  • Is de VOG RP bedoeld voor een aanvraag van een Eurovergunning? U kunt onder ‘Formulieren’ het stappenplan voor de digitale aanvraag van de VOG RP en de juiste versie van het aanvraagformulier voor de schriftelijke aanvraag van de VOG RP terugvinden.
  • Is de VOG RP bedoeld voor een aanvraag van een VIHB-registratie? U kunt onder ‘Formulieren’ het stappenplan voor de digitale aanvraag van de VOG RP en de juiste versie van het aanvraagformulier voor de schriftelijke aanvraag van de VOG RP terugvinden.

Het PDF-formulier bevat een toelichting met algemene informatie waarin vermeld staat hoe het ingevuld moet worden, wat u mee moet sturen en waar u het formulier naar toe kunt sturen. De kosten voor de aanvraag zijn € 207,- (tarief 2022).

Contact met screeningsautoriteit Justis
Heeft u vragen over de VOG RP of het digitale aanvraagproces? Justis is iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur via +31 (0) 88 - 998 22 00.
Lees ook de Veelgestelde vragen over de VOG RP op de Justis-website.

Hoe lang duurt het voordat ik de Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen / Rechtspersonen (VOG NP/VOG RP) krijg?

Nadat u de VOG NP-aanvraag heeft ingediend, ontvangt u binnen één tot vier weken bericht van Justis. De behandeltijd van een VOG-aanvraag kan variëren. Dit is deels ook afhankelijk van de drukte bij Justis.

De behandeltermijn van de VOG RP-aanvraag bedraagt maximaal 12 weken. Meestal neemt Justis binnen circa 8 weken na ontvangst van uw aanvraag een beslissing op uw aanvraag.

Eis van kredietwaardigheid

Waar kan ik een RA- of AA-accountant of een lid van NOAB of het Register Belastingadviseurs vinden?

RA-accountants en AA-accountants:www.nba.nl
NOAB-leden:www.noab.nl
RB-leden:rb.nl

Mag mijn eigen boekhouder een verklaring van de kredietwaardigheid afgeven?

Op dit moment mag de NIWO alleen verklaringen die zijn opgesteld door een RA- of AA- accountant (NBA), een lid van NOAB of het Register Belastingadviseurs (RB) accepteren. Dit is bepaald in artikel 6, lid 6 van de Regeling wegvervoer goederen.

Na goedkeuring van de minister, kan de NIWO een andere beroepsvereniging aanwijzen. Voorwaarden voor een aanwijzing zijn onder andere permanente educatie, het houden van toezicht vanuit de beroepsvereniging, het kennen van een onafhankelijk eigen tuchtrecht en het gebonden zijn aan een Reglement Beroepsuitoefening.

Waar moet een achtergestelde lening aan voldoen?

Bij het gebruik van een achtergestelde lening vraagt de NIWO altijd de leningsovereenkomst op.
Lees meer over de achtergestelde lening en solvabiliteit.

Waar vind ik een voorbeeld van een leningsovereenkomst voor een achtergestelde lening?

In samenspraak met de NBA, NOAB en RB heeft de NIWO een voorbeeld opgesteld van een leningsovereenkomst achtergestelde lening.

Voorbeeld Overeenkomst achtergestelde lening

Kan een oudedagsreserve worden meegenomen bij de beoordeling van de eis van financiële draagkracht

Een oudedagsreserve kan ook worden betrokken bij de bepaling van het beschikbare risicodragend vermogen, als er rekening wordt gehouden met een fiscale latentie. In samenspraak met de NBA, de NOAB en de RB is besloten om een latentie van 50% te hanteren.

Kan een oudedagsreserve worden meegenomen bij de beoordeling van de solvabiliteit?

De oudedagsreserve zal conform de berekening van het risicodragend vermogen voor 50% worden meegenomen als eigen vermogen bij de bepaling van de solvabiliteit.

Welke aanvullende normen hanteert de NIWO bij het opnemen en waarderen van balansposten?

Op dit moment zijn er geen aanvullende normen die gelden voor de waardering van balansposten. Voor het opstellen van de vermogensopstelling kan dusaangesloten worden op de reguliere commerciële of fiscale grondslagen die de onderneming hanteert bij het opstellen van de jaarrekening.
Indien het vermogen volgens de jaarrekening onvoldoende is voor de kredietwaardigheid kan een eventuele overwaarde in de onderneming of in privé (bij eenmanszaken en v.o.f.’s) worden aangetoond middels taxaties en woz-beschikkingen. In dit geval mogen alle privévermogens worden meegenomen in een vermogensopstelling. Bij een eenmanszaak kan ook het saldo op een van de bankrekeningen worden meegeteld.

Wat is een 403-verklaring?

Een tot een groep behorende rechtspersoon kan worden vrijgesteld van de verplichting om de jaarrekening te publiceren, indien onder meer aan de voorwaarde wordt voldaan dat de moedermaatschappij schriftelijk verklaart zich hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de schulden van haar dochtermaatschappij; de zogeheten 403-verklaring. Een 403-verklaring moet worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Deze 403-verklaring is vereist, omdat de NIWO niet de beschikking heeft over de jaarrekening van de dochter; deze is immers vrijgesteld van de publicatieplicht. Op deze wijze weet de NIWO dat de moedermaatschappij garant staat voor de dochtermaatschappij.

Ik ben aangemerkt als risicobedrijf. Wat houdt dat in?

Bij deeerste aanvraag of verlenging van een Eurovergunning stelt de NIWO vast of een vervoersonderneming aangemerkt wordt als zogeheten 'risicobedrijf'. De NIWO gebruikt de term 'risicobedrijf’ omdat deze term in deEuropese wet- en regelgeving gebruikt wordt.

Van een 'risicobedrijf' is sprake als het eigen vermogen isaangevuld met een achtergestelde lening, of als de solvabiliteitsratio minder dan 20% is (= eigen vermogen ten opzichte van totale vermogen).

Een 'risicobedrijf' moet jaarlijks bij de NIWO aantonen nog steeds te voldoen aan de eis van kredietwaardigheid. In geval van aflossing van een achtergestelde lening en/of een solvabiliteitsratio van meer dan 20% vervalt de kwalificatie van risicobedrijf en hoeft een onderneming niet meer jaarlijks aan te tonen te voldoen aan deze eis.

U kunt hier meer lezen over ‘risicobedrijven’.

Eis van reële vestiging

Mag ik met mijn Eurovergunning ook lokale ritten uitvoeren in het buitenland als ik daar voor een langere tijd zit?

Ja. Met de Eurovergunning mag u goederen vervoeren binnen de grenzen van de Europese Unie. Wel moet u rekeninghouden met de cabotageregels. Cabotage is binnenlands vervoer in een ander land. Aan cabotageritten binnen de Europese Unie zijn beperkingen gesteld. Een EU-vervoerder mag in aansluiting op een beladen internationale rit maximaal 3 cabotageritten in een andere lidstaat uitvoeren binnen een periode van 7 dagen. Hierna mag u 4 dagen lang geen cabotageritten uitvoeren in het land waar de cabotageritten zijn gereden. Dit heet de cooling off-periode. Daarbij geldt voor retourcabotage dat op de terugweg naar huis na lege binnenkomst in een lidstaat 1 cabotagerit binnen 3 dagen gedaan mag worden.

De regels met betrekking tot cabotage staan in artikel 8 en 9 van deVerordening 1072/2009/EG.

Indien wordt vastgesteld dat beroepsgoederenvervoer hoofdzakelijk wordt uitgevoerd met laad- en losplaatsen buiten Nederland voor niet-Nederlandse opdrachtgevers, kan dit leiden tot de conclusie dat er geen werkelijk en duurzame vestiging is in Nederland. Dit kan intrekking van de vergunning tot gevolg hebben.

Mag ik als zzp’er een voertuig van mijn opdrachtgever huren?

Ja. U mag het voertuig ook huren van uw opdrachtgever, maar het is wel vereist dat u het risico draagt van het voertuig en de goederen (transportverzekering). Dit moet u kunnen aantonen door bijvoorbeeld een huurovereenkomst en een verzekeringsovereenkomst te overleggen. Natuurlijk moet hier wel een vergoeding tegenover staan, anders is er geen sprake van een ‘gehuurd voertuig’ in de zin van de Richtlijn 2006/1/EG betreffende het gebruik van gehuurde voertuigen zonder bestuurder voor het vervoer van goederen over de weg. De vergoeding mag niet zijn verdisconteerd met de ritprijs van de opdracht.

Moet ik vóór de aanvraag van een Eurovergunning al over een voertuig beschikken?

Bent u een startende ondernemer, dan hoeft u niet meteen een voertuig te hebben. Zodra de vergunning is verleend moet u wel binnen 6 maanden over één of meer voertuigen beschikken. Dit mag koop, lease en huur zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn en aangetoond worden door middel van een eigendomsbewijs, leaseovereenkomst of huurovereenkomst.

Pas nadat u de voertuigen heeft aangetoond, ontvangt u de vergunningbewijzen. Met een vergunningbewijs aan boord van het voertuig mag u rijden. Met alleen de vergunning ( het 'origineel') mag u niet rijden!

Toont u binnen 6 maanden na toekennig van de Eurovergunning niet aan dat u over een voertuig beschikt, dan wordt de vergunning ingetrokken (= beëindigd).

Bij voorkeur ziet de NIWO dat er tijdens de behandeling van de aanvraagéén of meer voertuigen worden aangetoond. De behandelaar van uw aanvraag vraagt standaard om voertuiggegevens, wanneer deze ontbreken.

Eis van vakbekwaamheid

Is de NIWO-vergunning (= Eurovergunning) hetzelfde als het NIWO-vakdiploma?

Nee. De Eurovergunning is niet hetzelfde als het vakdiploma. Het vakdiploma is het getuigschrift van vakbekwaamheid. Een ondernemer in het beroepsgoederenvervoer over de weg heeft het vakdiploma/getuigschrift 'Vakbekwaamheid Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de weg' nodig. Hiermee wordt aangetoond dat er wordt voldaan aan de eis van vakbekwaamheid.

De Eurovergunning wordt afgegeven door de NIWO. Het vakdiploma wordt afgegeven door het CBR na het behalen van examens.

Hoe behaal ik het vakdiploma?

Voor het vakdiploma legt u een zestal examens af. Het CBR organiseert deze examens op verschillende locaties in Nederland. Zodra u alle examens heeft gehaald ontvangt u van het CBR het diploma/getuigschrift. Het vakdiploma heeft u vervolgens nodig voor de aanvraag van de Eurovergunning bij de NIWO.
Er zijn diverse opleidingsinstituten. U kunt ze vinden via advertenties in vakbladen of met zoekmachines op internet. De brancheorganisaties in het wegvervoer kunnen u ook helpen. U kunt ook op basis van zelfstudie de examens behalen.

Kan ik vrijstelling krijgen voor één of meer modules van het vakdiploma?

Het kan zijn dat u vrijstelling kunt krijgen voor bepaalde modules, omdat u een bepaalde (voor)opleiding heeft gedaan. U kunt bij het CBR vrijstelling aanvragen.

Is het mogelijk om tijdelijk iemand anders het vakdiploma te laten inbrengen in de onderneming (totdat het vakdiploma zelf gehaald is)?

Ja, maar ook de (tijdelijke) vakbekwame vervoersmanager moet aan alle voorwaarden voldoen. Dit betekent dat de vervoersmanager daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoerswerkzaamheden en dat er een reële band is met de onderneming. Het spreekt voor zich dat de NIWO dergelijke aanvragen bij behandeling kritisch bekijkt en nader onderzoek kan instellen naar de inbreng van de vakbekwaamheid.

Mag een echtgenoot/geregistreerd partner het vakdiploma halen en inbrengen in de onderneming?

Ja. Er moet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP) worden overgelegd. Ook wordt in een lijst van vergunninghouders deze echtgenoot/geregistreerd partner geregistreerd als vervoersmanager. Deze lijst is voor een ieder zichtbaar.

Partners die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, kunnen in een eenmanszaak de vakbekwaamheid inbrengen. Ook in geval van een B.V. of V.O.F. mag de echtgenoot de vakbekwaamheid inbrengen, maar dan wordt hij/zij niet meer als meewerkend echtgenoot aangemerkt. De vervoersmanager moet ingeschreven worden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) en er moet een management-/arbeidsovereenkomst worden overgelegd.

Kan ik in het buitenland mijn vakdiploma halen, terwijl ik in Nederland woon?

De NIWO accepteert naast de Nederlandse vakdiploma’s ook buitenlandse vakdiploma’s. Echter sinds 4 december 2011 moet u het vakdiploma halen in de lidstaat waar u woont of werkt, ofwel uw gewone verblijfplaats.

De 'gewone verblijfplaats' betekent de plaats waar een persoon gewoonlijk leeft, dat wil zeggen gedurende ten minste 185 dagen per kalenderjaar, wegens persoonlijke bindingen die aantonen dat de persoon nauw verbonden is met de plaats waar hij woont. Dus als u woont of werkt in Nederland en u wilt bijvoorbeeld in Duitsland het examen afleggen, dan is dat slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Dit volgt uit artikel 8, lid 2 van Verordening 1071/2009/EG.

Kan ik bij de NIWO de registratie van mijn vakdiploma bij een bepaalde vervoersonderneming laten verwijderen?

Ja. U kunt uw registratie als vervoersmanager beëindigen bij de NIWO. U moet de beëindiging schriftelijk melden bij de NIWO. U kunt dit verzoek mailen naar loket@niwo.nl onder vermelding van het codenummer of het KVK-nummer van de desbetreffende onderneming.

Let op: u dient ook als gevolmachtigde bij de betreffende vervoersonderneming uitgeschreven te worden uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Zodra de uitschrijving uit KVK zichtbaar is geworden, wordt de registratie van uw vakdiploma (bij die ene vervoersonderneming) verwijderd.

Kan ik met een Engels vakdiploma een vervoersonderneming beginnen?

Omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) is getreden, wordt het Britse vakdiploma per 1 januari 2021 niet meer erkend als geldig diploma binnen de EU.

Dit heeft tot gevolg dat houders van een Brits vakdiploma per 1 januari 2021 niet langer voldoen aan het vergunningvereiste van vakbekwaamheid en dus dat de ondernemingen waarbinnen zij hun vakbekwaamheid inbrengen, niet meer voldoen aan alle vergunningvoorwaarden.

In goed overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is besloten om de houders van een Brits vakdiploma voor 1 juli 2021 (ook) in het bezit te stellen van een Nederlands vakdiploma. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht en de desbetreffende ondernemingen hoeven zelf niets te doen.

Wat is het verschil tussen een interne vervoersmanager en een externe vervoersmanager?

De vervoersmanager is degene met de vereiste vakbekwaamheid (het vakdiploma 'Vakbekwaamheid Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de weg'). De vervoersmanager moet een woonplaats hebben in de Europese Unie.


Een interne vervoersmanager geeft daadwerkelijk aan de vervoersactiviteiten van de onderneming en heeft een reële band met de onderneming, bijvoorbeeld als werknemer, directeur of eigenaar. Indien de vervoersmanager in loondienst is, moet een arbeidsovereenkomst worden overgelegd. Een interne vervoersmanager mag leiding geven aan één vervoersonderneming, twee gescheiden ondernemingen die een fiscale eenheid vormen dan wel als één onderneming kunnen worden beschouwd of één holding met een onbeperkt aantal voertuigen. Indien de interne vervoersmanager slechts voor een beperkt aantal uren is aangesteld, dan zal deze interne vervoersmanager getoetst worden aan de voorwaarden gesteld aan de externe vervoersmanager. Als de onderneming niet beschikt over een interne vervoersmanager, kan er een externe vervoersmanager worden aangetrokken.

De externe vervoersmanager moet, in verhouding tot de omvang van de vervoersactiviteiten, daadwerkelijk leiding geven aan de vervoersactiviteiten van de onderneming, moet op grond van een managementovereenkomst werkzaam zijn, waarin in ieder geval de verantwoordelijkheden als vervoersmanager staan, het aantal uur en de vergoeding die hij/zij daarvoor ontvangt. De externe vervoersmanager mag niet tevens werkzaam zijn bij of voor de opdrachtgever van de vervoersonderneming waarbij hij de vakbekwaamheid inbrengt. De externe vervoersmanager mag ook – in de hoedanigheid van vervoersmanager – geen beheerder van vervoersactiviteiten zijn van meer dan vier verschillende vervoersondernemingen met een totaal wagenpark van maximaal 50 vrachtauto’s. Deze regel geldt ook voor de interne vervoersmanager, wanneer deze bij meerdere ondernemingen vervoersmanager is (max. 4 ondernemingen met max. 50 voertuigen).

Hoeveel uren moet ik als externe vervoersmanager werkzaam zijn bij de vervoersonderneming?

Er gelden geen vaste normen, zoals het aantal werkuren per voertuig. Wel moet de externe vervoersmanager, in verhouding tot de omvang van de vervoersactiviteiten, daadwerkelijk leiding geven aan de vervoersactiviteiten van de vervoersonderneming.

De NIWO stelt bij inzet van een externe vervoersmanager vrijwel altijd een onderzoek in. Het onderzoek richt zich met name op de aard van de werkzaamheden en de daarbij behorende verantwoordelijkheden, het aantal uren dat betrokkene werkzaam is, de honorering van de verrichte werkzaamheden en eventuele dienstverbanden elders. Bij de beoordeling wordt uiteraard ook rekening gehouden met de omvang en aard van de onderneming. De NIWO beoordeelt dus het totaalplaatje. Het moet aannemelijk zijn dat u als vervoersmanager:
a) alle werkzaamheden met elkaar kunt combineren en
b) het aantal uren bij de betreffende onderneming in verhouding staat tot het aantal vergunningbewijzen (voertuigen dus).

Mocht niet aannemelijk zijn geworden dat u daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoersactiviteiten, kan dit leiden tot intrekking van de aan de vervoersonderneming verleende Eurovergunning. Dit kan weer aanleiding geven tot onderzoek naar uw werkzaamheden als (externe) vervoersmanager bij een andere vervoersonderneming.

Voor meer informatie over de vakbekwaamheid en de eisen die hieraan worden gesteld, kunt u artikel 5 van de Beleidsregel vergunningverlening van de NIWO en de toelichting hierop lezen.

Mijn vervoersmanager stopt met de werkzaamheden. Is mijn Eurovergunning nog geldig?

Indien de vervoersmanager is uitgetreden, voldoet uw onderneming niet meer aan de eis van vakbekwaamheid. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden kan de NIWO u maximaal zes maanden de tijd geven om een nieuwe vervoersmanager aan te trekken. Deze vervoersmanager dient ook aan te tonen dat hij betrouwbaar is door het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag voor Natuurlijke Personen (VOG NP). Indien hij geen geldige VOG NP kan overleggen, voldoet de vervoersonderneming naast de eis van vakbekwaamheid ook niet aan de eis van betrouwbaarheid.

Kan ik bij een andere vervoersonderneming mijn vakdiploma inbrengen?

Ja, dit is mogelijk. Als vervoersmanager moet u daadwerkelijk leiding geven aan de vervoersactiviteiten en moet er een reële band bestaan met de vervoersonderneming(en) waar u in dienst bent. Het moet aannemelijk zijn dat u als vervoersmanager alle werkzaamheden met elkaar kunt combineren en dat het aantal uren bij de betreffende onderneming in verhouding staat tot de omvang van de vervoersactiviteiten, dus het aantal vergunningbewijzen (voertuigen). Wel geldt een beperking: u mag als vervoersmanager uw vakdiploma inbrengen bij maximaal 4 vervoersondernemingen met een totaal wagenpark van maximaal 50 voertuigen. Voor een interne vervoersmanager geldt de uitzondering dat deze leiding mag geven aan een onbeperkt aantal voertuigen indien deze voertuigen tot één vervoersonderneming behoren, tot twee gescheiden ondernemingen die een fiscale eenheid vormen dan wel als één onderneming kunnen worden beschouwd, of indien hij werkzaam is bij een holding waaronder de werkmaatschappij valt.

De NIWO bekijkt dergelijke aanvragen kritisch en kan een nader onderzoek instellen naar de inbreng van de vakbekwaamheid. Mocht niet aannemelijk zijn geworden dat u daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoersactiviteiten, dan kan dit leiden tot intrekking van de aan de onderneming verleende Eurovergunning. Dit kan weer aanleiding geven tot onderzoek naar uw werkzaamheden als (externe) vervoersmanager bij een andere vervoersonderneming.

Mag ik als externe vervoersmanager mijn vakbekwaamheid inbrengen in de vervoersonderneming die opdrachten aanneemt van de onderneming waar ik tevens werkzaam voor ben?

Nee. Het is niet toegestaan dat een externe vervoersmanager tevens werkzaam kan zijn als, bij of voor de opdrachtgever van de onderneming waar hij zijn vakbekwaamheid inbrengt. Dit betekent dus dat een externe vervoersmanager nooit tegelijkertijd bij een opdrachtgever en opdrachtnemer werkzaam kan zijn. Hiermee wordt beoogd belangenverstrengeling te voorkomen.

Dit volgt uit artikel 4, lid 2, onderdeel d van Verordening 1071/2009/EG.

Waar ben ik als vervoersmanager verantwoordelijk voor?

U bent in principe verantwoordelijk voor alle vervoersactiviteiten van de onderneming. Zo hoort u ook toezicht te houden op de naleving van de wet- en regelgeving. Indien er onregelmatigheden worden geconstateerd, is het aan de vervoersmanager om hier in ieder geval op te acteren.

Daarnaast is het ERRU-register van groot belang. Een vervoersonderneming of vervoersmanager die in de Europese Unie binnen een periode van twee jaar bepaalde overtredingen begaat, kan bij een maximaal aantal strafpunten de status van betrouwbaarheid verliezen waardoor de Eurovergunning geschorst of ingetrokken kan worden en de werkzame vervoersmanager ongeschikt kan worden verklaard.

Lees meer:

Thema:ERRU

Beleidsregel evenredigheidstoets en sanctionering bij verlies betrouwbaarheid in het goederenvervoer over de weg

Waar ben ik als vervoersmanager aansprakelijk voor?

De aansprakelijkheid van de vervoersmanager kan in de arbeids-/managementovereenkomst worden geregeld. Of u dit doet en de wijze waarop dit gebeurt, bent u vrij in. Dit is vooral iets tussen de vervoersmanager en de vervoersonderneming. Het wordt geadviseerd om dit wel te regelen in de arbeidsovereenkomst.

Daarnaast is het ERRU-register van groot belang. Een vervoersonderneming of vervoersmanager die in de Europese Unie binnen een periode van twee jaar bepaalde overtredingen begaat, kan bij een maximaal aantal strafpunten de status van betrouwbaarheid verliezen waardoor de Eurovergunning geschorst of ingetrokken kan worden en de werkzame vervoersmanager ongeschikt kan worden verklaard.

Lees meer:

​​​​​​​Thema:ERRU

Beleidsregel evenredigheidstoets en sanctionering bij verlies betrouwbaarheid in het goederenvervoer over de weg

Ik breng zelf de vakbekwaamheid in mijn eigen onderneming. Moet ik ook een arbeidsovereenkomst en een urenschema overleggen?

Nee. Als de eigenaar van een eenmanszaak, een directeur van een besloten vennootschap of een vennoot van een vennootschap onder firma zelf in bezit is van het vakdiploma, wordt in beginsel aangenomen dat deze persoon permanent leiding geeft aan de vervoersactiviteiten. In dat geval hoeft geen urenschema en/of een arbeidsovereenkomst te worden overgelegd. Het overleggen van (een afschrift) van het vakdiploma zal voldoende zijn.

In het geval dat de vervoersmanager een werknemer van de onderneming is of extern is ingehuurd, moet in ieder geval een urenschema, arbeidsovereenkomst of (management)overeenkomst worden overgelegd.

Waarom zie ik bij sommige vervoersondernemingen geen vervoersmanager als ik ‘Zoek vergunninghouders’ gebruik?

Als er geen vervoersmanager wordt vermeld betekent dit dat de vervoersmanager uit de vervoersonderneming is getreden. Bij uittreding van een vervoersmanager voldoet de vervoersonderneming niet meer aan de eis van vakbekwaamheid. De vervoersonderneming kan maximaal een half jaar in de gelegenheid worden gesteld om alsnog in de eis van vakbekwaamheid te voorzien.

NIWO-ondernemersloket -> Zoek vergunninghouders wegvervoer

De vervoersmanager gaat emigreren. Kan hij nog leiding geven aan de vervoersactiviteiten binnen mijn onderneming?

Zolang de vervoersmanager een woonplaats blijft hebben in de Europese Unie en aantoonbaar permanent en daadwerkelijk leiding blijft geven aan de vervoersactiviteiten van de vervoersonderneming, heeft de emigratie van de vervoersmanager geen gevolgen voor de Eurovergunning.

Is er ook een tijdelijke vergunning waarmee ik kan rijden als ik nog bezig ben met mijn vakdiploma?

Nee, in de Wet wegvervoer goederen (Wwg) zijn geen mogelijkheden opgenomen voor een tijdelijke vergunning of ontheffing van de eis van vakbekwaamheid.

Laadvermogen

Wat wordt er bedoeld met ‘laadvermogen’?

Het laadvermogen van een voertuig is het maximale gewicht dat een voertuig aan lading mag vervoeren. Dit is exclusief het gewicht van de inzittende(n).

De RDW hanteert het volgende begrip:Het laadvermogen is de wettelijk toegestane maximum massavan het voertuig verminderd met de ledige massa, uitgedrukt in kilogram.

Waar kan ik het laadvermogen van mijn voertuig vinden?

Het laadvermogen kunt u controleren met de RDW kentekencheck. Typhet kenteken en kijk bij: Technisch -> Eigenschappen -> Laadvermogen.

RDW kentekencheck

Let op:
Vanaf 1 januari 2024 geldt de vergunningplicht ook voor voertuigen met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg, los van de vraag of het laadvermogen meer of minder dan 500 kg is.

Ik vervoer altijd minder dan 500 kilogram aan lading, hoef ik dan geen Eurovergunning aan te vragen?

Niet alleen het laadvermogen is bepalend voor de vergunningplicht, maar ook de toelaatbare maximummassa van uw voertuig (of samenstel van voertuigen). Heeft uw voertuig een laadvermogen van meer dan 500 kg of een toelaatbare maximummassa van meer dan 2500 kg, dan heeft u een Eurovergunning nodig.

Het doet er dus niet toe hoe zwaar uw lading is.

De toelaatbare maximummassa is een optelsom van het ledig gewicht van het voertuig en het maximale laadvermogen. Beide gegevens staan op het kentekenbewijs. U kunt deze gegevens ook controleren met de RDW kentekencheck.
Kijk voor laadvermogen bij: Technisch -> Eigenschappen.
Kijk voor toelaatbare (toegestane) maximum massa bij: Basis -> Gewichten -> F2.

Verder wordt artikel 1.1 van de Wet wegvervoer goederen een vrachtauto als volgt gedefinieerd: ‘motorvoertuig of een samenstel van voertuigen, dat uitsluitend wordt gebruikt voor vervoer van goederen.’ Om deze reden wordt niet alleen gekeken naar het laadvermogen of toelaatbaar maximummassa van de auto, maar bijvoorbeeld ook naar het laadvermogen of toelaatbaar maximummassa van een aanhangwagen. Het gaat dus om het totale laadvermogen of toelaatbaar maximummassa van de auto én het totale laadvermogen of toelaatbaar maximummassa van de aanhangwagen samen.

Hoe kan ik het laadvermogen van mijn bedrijfsauto laten terugkeuren?

Neem voor het indienen van een verzoek tot verlaging van het laadvermogen contact op met de RDW.

Aanpassen gewicht van uw bedrijfsauto bij de RDW.

Let op:
Vanaf 1 januari 2024 geldt de vergunningplicht ook voor voertuigen met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg, los van de vraag of het laadvermogen meer of minder dan 500 kg is.

Uitzonderingsgronden

Ik verspreid kranten, tijdschriften en/of reclamedrukwerk. Heb ik daar een Eurovergunning voor nodig?

Vervoer van kranten, tijdschriften, reclamedrukwerken, verricht in een distributie- of verspreidbedrijf, mits deze onderneming de beschikking heeft over niet meer dan een vrachtauto of over twee vrachtauto’s, mits een daarvan een aanhangwagen is, en waarbij geldt dat het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, van de vrachtauto, dan wel van de beide vrachtauto’s gezamenlijk, niet meer bedraagt dan 3500 kg is vrijgesteld. Mocht u aan deze voorwaarden voldoen, dan geldt de vergunningplicht niet.

Dit volgt uit artikel 3 (aanhef en), onderdeel e van de Regeling wegvervoer goederen.

Ik verricht uitsluitend postvervoer. Heb ik daar een Eurovergunning voor nodig?

Zolang er uitsluitend post wordt vervoerd, geldt er geen vergunningplicht. De Universele Postdienst ziet toe op de bezorging van geadresseerde postzegelpost in Nederland en daarbuiten. Onder deze dienstverlening vallen:

  • Brieven met een gewicht tot 2 kilogram.
  • Postpakketten met een maximum gewicht van 10 kilogram (buitenland maximaal 20 kilogram).
  • Aangetekende en verzekerde poststukken.

Alle postvervoerondernemingen moeten zich aan de Postwet houden. Op basis van artikel 1, lid 5 onderdeel a van Verordening 1072/2009/EG is postvervoer in het kader van een universele dienst vrijgesteld van vergunningen.

Voor al het ander soort vervoer, bijvoorbeeld pakketten, is wel een Eurovergunning nodig.

Mijn onderneming verzorgt autohulp-, sleep- en takeldiensten. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Nee. De Eurovergunning is niet nodig bij vervoer:

  • naar of binnen Nederland van voertuigen en toebehoren die hun bestemming niet kunnen bereiken door pech, een ongeluk of het uitvallen van de bestuurder
  • binnen Nederland van in beslag genomen voertuigen, met speciaal daarvoor ingerichte vrachtauto’s met een laadvermogen van niet meer dan 3.500 kg en speciaal daarvoor ingerichte aanhangwagens met een laadvermogen van niet meer dan 1.500 kg, in opdracht van organisaties die zich op grond van polisvoorwaarden of lidmaatschap verbonden hebben tot hulpverlening of in opdracht van Nederlandse overheidsinstanties.

Mocht u aan deze voorwaarden voldoen, dan geldt de vergunningplicht niet.

Op basis van artikel 1, lid 5, onderdeel b van Verordening 1072/2009/EG juncto artikel 3 (aanhef en), onderdeel f van de Regeling wegvervoer goederen kan dergelijk vervoer worden vrijgesteld van de vergunningsplicht.

Ik zet uitsluitend betonmixers in. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Een Eurovergunning is niet nodig bij vervoer binnen Nederland van betonmortelspecie met daartoe speciaal ingerichte vrachtauto’s (betonmixers) van de betonmortelfabriek naar bouwprojecten in aanbouw. Mocht u aan deze voorwaarden voldoen, dan geldt de vergunningplicht niet.

Dit volgt uit artikel 3 (aanhef en), onderdeel g van de Regeling wegvervoer goederen.

Ik vervoer, onderhoud en repareer (tegen een vergoeding) de voertuigen die ik verkoop aan mijn klanten. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Het vervoer lijkt in dit geval een ondersteunende bedrijfsactiviteit te zijn die noodzakelijk is om de hoofdactiviteit van uw onderneming uit te voeren: de ene keer verkoop van voertuigen, de andere keer reparatie en onderhoud. Het vervoer is vrijgesteld van de vergunningplicht als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

Goederenvervoer met motorvoertuigen voor zover aan de volgende eisen wordt voldaan:

  1. de vervoerde goederen zijn eigendom van de onderneming of zijn door haar verkocht of gekocht, verhuurd of gehuurd, voortgebracht, gedolven, bewerkt of hersteld;
  2. het doel van het vervoer is de goederen naar de onderneming te brengen of deze vanuit de onderneming te verzenden, ofwel deze te verplaatsen binnen of buiten de onderneming voor haar eigen behoeften;
  3. de voor dit vervoer gebruikte motorvoertuigen worden bestuurd door personeel dat in dienst is of ter beschikking gesteld is van de onderneming krachtens een contractuele verplichting;
  4. de voertuigen die de goederen vervoeren, zijn eigendom van de onderneming, zijn door haar op krediet gekocht of zijn door haar gehuurd, in het laatste geval mits zij voldoen aan de voorwaarden van Richtlijn 2006/1/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 januari 2006 betreffende het gebruik van gehuurde voertuigen zonder bestuurder voor het vervoer van goederen over de weg, en
  5. dergelijk vervoer is slechts een secundaire bedrijvigheid in het kader van de algemene werkzaamheden van de onderneming;

Dit volgt uit artikel 1, lid 5, onderdeel d van Verordening 1072/2009/EG.

Ik voldoe nog niet aan alle vergunningvoorwaarden. Kan ik tijdelijk een ontheffing/vrijstelling krijgen om zonder Eurovergunning te rijden?

Nee. Het is niet mogelijk om een tijdelijke ontheffing/vrijstelling te krijgen om zonder Eurovergunning te rijden. Zolang u niet aan de gestelde vergunningvoorwaarden voldoet, zal de Eurovergunning niet worden afgegeven.

Bent u vergunninghouder, maar voldoet u binnen de looptijd van uw Eurovergunning niet meer aan één van de vier vergunningeisen? Dan kan er een hersteltermijn van maximaal zes maanden worden verleend om (opnieuw) aan de vergunningeisen te voldoen. Dit volgt uit artikel 13, lid 1 van Verordening 1071/2009/EG.

Ik heb een bouwbedrijf en vervoer machines en materiaal van bouwplaats tot bouwplaats. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Nee. Voor het vervoeren van eigen goederen en goederen die bedoeld zijn om de hoofdactiviteit te kunnen verrichten, is geen vergunning nodig. Een Eurovergunning is op grond van artikel 1.1 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg) pas nodig indien u vervoer voor derden verricht voor eigen rekening en risico tegen betaling.

Ik heb alleen (land)bouwvoertuigen, zoals trekkers. Sommigen hebben een maximumsnelheid van 40 km/h. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Ja. Voor beroepsgoederenvervoer met dit type voertuigen geldt de vergunningplicht, dus bijvoorbeeld met een trekker of tractor.Ook als een voertuig slechts een maximumsnelheid heeft van 40 km/h.

Let op: De uitzonderingsgrond uit artikel 3 (aanhef en), onderdeel d van de Regeling wegvervoer goederen kan van toepassing zijn.

Ik heb een loonbedrijf en direct na de oogst vervoer ik landbouwproducten met een landbouwtrekker over de openbare weg naar de boerderij. Heb ik een Eurovergunning nodig?

Nee. Voor vervoer van landbouwproducten of -goederen, te gebruiken bij het verrichten van landbouwwerkzaamheden, met een landbouwtrekker als bedoeld in afdeling 5.8 van de Regeling voertuigen, alsmede de daardoor voortbewogen aanhangwagens, mits het betreft eigen vervoer verricht door een landbouwer ten dienste van zijn landbouwbedrijf, dan wel vervoer dat plaatsvindt rechtstreeks ten behoeve van een landbouwbedrijf en onmiddellijk vooraf gaat aan of volgt op, alsmede in direct verband staat met de uitvoering van landbouwwerkzaamheden, geldt de vergunningplicht niet.

Dit volgt uit artikel 3 (aanhef en), onderdeel d van de Regeling wegvervoer goederen.

Vergunningbewijzen

Wanneer kan ik vergunningbewijzen aanvragen?

Zodra uw aanvraag voor een Eurovergunning is toegewezen, ontvangt u perpost:

  • de beschikking (brief met de beslissing)
  • de Eurovergunning (het 'origineel')
  • de Eurovergunningbewijzen(de 'kopie' ofwel de'voor eensluidend gewaarmerkte afschriften')

U ontvangt het aantal gevraagde vergunningbewijzen voor zover het aangetoonde risicodragend vermogen voldoende is en u heeft aangetoond dat u desbetreffende voertuigen ter beschikking hebt.

Indien nodig kunt u daarna extra vergunningbewijzen aanvragen viahet NIWO-ondernemersloket.

Moet ik na verlenging van mijn Eurovergunning zelf nieuwe vergunningbewijzen aanvragen?

Als uw verlengingsaanvraag is toegekend, ontvangt u een beschikking. In dezelfde envelop worden ook de nieuwe Eurovergunning en de nieuwe vergunningbewijzen toegezonden. Bij de aanvraag heeft u daarvoor al € 25,00 per vergunningbewijs betaald.

Ik ga mijn aantal voertuigen uitbreiden. Heb ik meer vergunningbewijzen nodig?

Ja. Maar alleen als het gaat om voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg of met een toelaatbaar maximummassa van meer dan 2500 kg.

Het laadvermogen en de toelaatbare maximum massa kunt u controleren opRDW kentekencheck.

In feite dient er tegenover ieder vergunningbewijs een voertuig ter beschikking te staan. Als u meer voertuigen gaat inzetten, heeft u dus ook meer vergunningbewijzen nodig. U kunt extra vergunningbewijzen aanvragen via het NIWO-ondernemersloket. U betaalt € 25,- per af te geven vergunningbewijs.

Vóór de afgifte toetst de NIWO eerst of het totaal aantal bewijzen dat u wenst te hebben, binnen het eerder aangetoonde risicodragend vermogen ligt.Ook moet u aantonen dat u over datzelfde aantal voertuigen beschikt.

Is een vergunningbewijs gebonden aan een kenteken van een voertuig?

Nee, er staat geen kenteken op het vergunningbewijs. De vergunningbewijzen kunnen binnen de onderneming gewisseld worden tussen verschillende voertuigen.

Wel moet er altijd een vergunningbewijs op naam van de vervoersonderneming aanwezig zijn in het voertuig, als het voertuig door deze onderneming wordt ingezet voor beroepsgoederenvervoer.

Waar staat dat ik een vergunningbewijs in de vrachtauto onderweg bij mij moet hebben?

In artikel 4, lid 6 van Verordening 1072/2009/EG is bepaald dat op elk voertuig dat wordt ingezet voor beroepsgoederenvervoer een vergunningbewijs aanwezig dient te zijn.

Deze verplichting is ook te vinden in de nationale wetgeving, namelijk in artikel 2.5, lid 2 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg). Deze luidt: Het is een in Nederland of in een andere lidstaat gevestigde vervoerder verboden beroepsvervoer te verrichten zonder de aanwezigheid in de vrachtauto van een eensluidend gewaarmerkt afschrift van de communautaire vergunning, bedoeld in het eerste lid.

Bestaat er een toonplicht voor het vergunningbewijs?

Ja. Op verzoek moet uw vergunningbewijs aan de controlerende beambten getoond worden.

Zijn mijn vergunningbewijzen geldig als ik een keer een voertuig leen of tijdelijk een ander voertuig rijd?

Ja. Een vergunningbewijs is niet gebonden aan een kenteken, maar staat op naam van de onderneming. Het vergunningbewijs moet wel in het geleende voertuig aanwezig zijn. Daarnaast moet u bij een controle kunnen aantonen dat het geleende voertuig ter beschikking staat van de onderneming die de vergunning heeft en het vervoer verricht.

Mag ik mijn vergunningbewijzen plastificeren of lamineren?

Nee, het plastificeren of lamineren is niet toegestaan. Lamineren is verboden omdat echtheidskenmerken tijdens controles minder goed kunnen worden beoordeeld. Bij het verrichten van vervoer waarvoor de vergunningplicht geldt, moet de ondernemer zorgen voor de aanwezigheid van een vergunningbewijs op het voertuig. Deze moet op verzoek aan de controlerende beambten getoond worden.

Mijn vergunningbewijzen zijn zoek of kwijt, wat moet ik doen?

Bent u een vergunningbewijs kwijt of is deze door brand of diefstal van het voertuig verloren gegaan of vernietigd dan kan de NIWO ter vervanging een nieuw vergunningbewijs verstrekken.U regelt dit online via hetNIWO-ondernemersloket.

NIWO-ondernemersloket -> Vermissing vergunningbewijs

Stap 1.Log in meteHerkenningopniveau 3 (EH3) of hoger.Daarmee identificeert u zich als gemachtigde van de onderneming.

Stap 2. Vul het webformulier ‘verklaring vermissing’ in. U vermeldt daarin het nummer/de nummers van de vermiste vergunningbewijzen. Ook kunt uaangeven of u nieuwe vergunningbewijzen ter vervanging wilt.

Let op: De ‘verklaring vermissing’ is een geschrift met bewijsbestemming. Mocht blijken dat deze verklaring valselijk is opgemaakt of vervalst is, dan zal de NIWO aangifte doen wegens valsheid in geschrifte.


Heeft u geen eHerkenning?

Op verzoek kan de NIWO het formulier 'verklaring vermissing' per e-mail toesturen. Mail het verzoek naarloket@niwo.nlen vermeld uw NIWO-codenummer en/of uw KVK-nummer. Vervangende vergunningbewijzen kunnen wij pas verstrekken, nadat wij de ‘verklaring van vermissing’ hebben ontvangen.

Wat doe ik met mijn verlopen Eurovergunning en vergunningbewijzen?

Verlopen vergunningen kunt u zelf vernietigen. Vergunningen zijn verlopen als de einddatum is bereikt.

Wat doe ik met vergunningbewijzen die ik niet meer nodig heb? Bijvoorbeeld als het voertuig verkocht is?

De vergunningbewijzen die u niet meer nodig heeft, kunt u inleveren bij de NIWO. Doet u dat niet, dan blijft u halfjaarlijks de heffing verschuldigd aan de NIWO. U kunt ze per post versturen aan:

NIWO
Postbus 3004
2280 MB Rijswijk (ZH)

Indien u op korte termijn de vergunningbewijzen gaat gebruiken, hoeft u de vergunningbewijzen niet terug te sturen. Zodra u de voertuigen gaat inzetten, registreert u de voertuigen in het voertuigregister.

Waarom word ik belast met de heffing?

Elke transportbedrijf in Nederland wordt aangeslagen voor het aantal vergunningbewijzen dat op peildatum in bezit is. De peildatum is 1 januari en 1 juli. Lees meer op: www.niwo.nl/heffing


Dit volgt uit artikel 4.6 van de Wet Wegvervoer Goederen.

Verlenging eurovergunning

Kan ik uitstel krijgen voor het verlengen van de Eurovergunning?

Nee. Een Eurovergunning die verlopen is kan niet meer verlengd worden. Uw verlengingsaanvraag moet daarom ruim voordat uw Eurovergunning verloopt bij de NIWO ontvangen zijn. Het is belangrijk de aanvraag tijdig in te dienen. Indien blijkt dat bepaalde stukken ontbreken of onvoldoende zijn voor de beoordeling van uw aanvraag, vraagt de NIWO u deze alsnog aan te leveren. Daar gaat vaak tijd mee verloren. Een te late of incomplete aanvraag kan betekenen dat uw Eurovergunning niet tijdig verlengd kan worden en zijn geldigheid verliest.

Verlengingsaanvragen die ontvangen zijn na afloopdatum van uw Eurovergunning worden als een nieuwe aanvraag voor een Eurovergunning geregistreerd.

Wel kunt u, na het indienen van de aanvraag, in aanmerking komen voor overbruggingsbewijzen. Deze zijn maximaal een half jaar geldig, gerekend vanaf de einddatum van uw (bijna) verlopen Eurovergunning.

Ik ben te laat met mijn verlengingsaanvraag. Wat nu?

Na het indienen van een aanvraag voor het verlengen van de Eurovergunning, bestaat in sommige gevallen de mogelijkheid om overbruggingsbewijzen aan te vragen. De overbruggingsbewijzen kunnen de periode overbruggen, waarin de onderneming niet langer zou beschikken over een geldige Eurovergunning. Overbruggingsbewijzen zijn maximaal 6 maanden geldig, gerekend vanafde einddatum van de vergunning.

Als de verlengingsaanvraag kort voor de einddatum van de Eurovergunning is ingediend, kunnen overbruggingsbewijzen verstrekt worden die geldig zijn vanaf einddatum van de Eurovergunning.

Wordt een verlengingsaanvraag ingediend na de einddatum van de Eurovergunning, dan kan de begindatum van de overbruggingsbewijzen nooit voor de datum van die aanvraag liggen.De geldigheid van het overbruggingsbewijs eindigt maximaal 6 maanden na de einddatum van de inmiddels verlopen vergunning. Bovendien wordt deze verlengingsaanvraag beschouwd als een nieuwe aanvraag voor een Eurovergunning.

Voor de afgifte van overbruggingsbewijzen brengt de NIWO u € 25,- per bewijs in rekening.

Wijzigingen

Ik stop met mijn onderneming. Hoe kan ik mijn Eurovergunning opzeggen / laten intrekken?

U kunt uw Eurovergunning beëindigen door dit schriftelijk aan de NIWO kenbaar te maken. U kunt dit ook online regelen via het NIWO-ondernemersloket. Vervolgens stuurt u de Eurovergunning en de in uw bezit zijnde vergunningbewijzen retour aan de NIWO:

Postbus 3004
2280 MB Rijswijk (ZH) Nederland

U kunt ervoor kiezen om de vervoersdocumenten per aangetekende post te versturen, zodat u altijd kunt bewijzen dat u ze heeft opgestuurd en daarmee aan uw verplichting heeft voldaan.

U ontvangt altijd een schriftelijke bevestiging (beschikking) van de intrekking van uw Eurovergunning.

Heeft een rechtsvormwijziging gevolgen voor de geldigheid mijn Eurovergunning?

Ja. Zodra er sprake is van een nieuw KVK-nummer moet de vervoersonderneming een nieuwe aanvraag voor een Eurovergunning indienen, die opnieuw wordt getoetst aan de eisen van vergunningverlening.

Om te voorkomen dat u zonder vergunning komt te zitten, adviseren wij u om de procedure bij de KVK volgens onderstaande stappenplan te doen.

Stap 1.
U schrijft de nieuwe rechtsvorm in bij de Kamer van Koophandel (KVK). De activiteitenomschrijving is dan als volgt: ‘Voorbereidende handelingen tot het voortzetten van (bedrijfsnaam) op het adres (adres) per (datum)’. Let op: u moet de inschrijving voorbereiden en een afspraak maken via de website van KVK. Vraag tijdens de afspraak of de medewerker van KVK u kan helpen met de formulieren die nodig zijn voor stap 3.

Stap 2.
U vraagt een vergunning voor de nieuwe vervoersonderneming aan bij de NIWO.

Stap 3.
Zodra de vergunning aan de nieuwe vervoersonderneming is verleend, kunt u de voortzetting van de oude vervoersonderneming (met de oude rechtsvorm) naar de nieuwe rechtsvorm registreren. De oude rechtsvorm wordt daarmee uitgeschreven. Dit kan via de post naar KVK verstuurd worden. Kijk op de website van KVK voor het juiste postadres.

Stap 4.
Vergeet niet dat u de Eurovergunning en -bewijzen van de oude vervoersonderneming binnen één week aan de NIWO moet retourneren.

Kan ik na een rechtsvormwijziging blijven doorrijden met mijn Eurovergunning?

Nee. Een overgangssituatie is niet mogelijk omdat het gaat om twee verschillende juridische entiteiten (vervoersondernemingen). De Eurovergunning is gebonden aan de juridische entiteit die de Eurovergunning aanvraagt en krijgt. De nieuwe vervoersonderneming zou dan rijden op de vergunning van een derde (de oude vervoersonderneming dus), hetgeen niet is toegestaan op grond van artikel 2.7 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg). Dit is een economisch delict.

Heeft een bestuurswijziging gevolgen voor de geldigheid van mijn Eurovergunning?

Ja, dat kan. Een bestuurswijziging (bijv. directeur, vennoot) heeft gevolgen als het de persoon betreft die het vakdiploma bezit. Als de vervoersmanager met het vakdiploma uit dienst treedt of anderszins wegvalt uit de onderneming moet zo snel mogelijk een andere vervoersmanager worden aangewezen. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden kan de NIWO u maximaal zes maanden de tijd geven om een nieuwe vervoersmanager aan te trekken. Daarnaast zal ook de eis van betrouwbaarheid opnieuw worden getoetst. De onderneming moet namelijk gedurende de gehele vergunningperiode voldoen aan de vergunningvoorwaarden.

Wat moet ik doen als de vakbekwame persoon (vervoersmanager) is gewijzigd?

Als de nieuwe vervoersmanager/vakbekwame persoon geen directeur, vennoot of eigenaar is, moet hij/zij ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel als gevolmachtigde (=procuratiehouder/bedrijfsleider). Ook moet u een kopie van het vakdiploma en een afschrift van de arbeids- of managementovereenkomst meesturen.

Als het om een externe vervoersmanager gaat, dan stelt de NIWO vrijwel altijd een onderzoek in naar het permanent en daadwerkelijk leidinggeven aan de vervoersactiviteiten. Geef de wijziging zo snel mogelijk door en bij voorkeur via het NIWO-ondernemersloket -> Bestuurswijziging.

Heeft een naams-/adreswijziging gevolgen voor de geldigheid van mijn Eurovergunning?

Ja. Als gevolg van een naams-/adreswijziging zijn de vervoersdocumenten (Eurovergunning en de vergunningbewijzen) niet langer geldig. Het persoonsgebonden karakter van de Eurovergunning brengt met zich mee dat de vergunning door een naams-/adreswijziging van rechtswege vervalt. Dit volgt uit artikel 13, lid 6 van de Beleidsregel vergunningverlening van de NIWO.

Zodra de wijziging in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is doorgevoerd, moet u spoedig een aanvraag voor vervanging van uw vervoersdocumenten indienen. De NIWO berekent daarvoor alleen administratiekosten van € 24,50. Nadat u de vervoersdocumenten heeft omgewisseld, stuurt u de oude terug naar de NIWO.
Ga naar:NIWO-ondernemersloket -> Wijziging naam of adres

Wat gebeurt er met de Eurovergunning van een vervoersonderneming na een faillissem*nt?

Het uitgangspunt is dat de vervoersactiviteiten van de gefailleerde onderneming zijn beëindigd en dat de vervoersonderneming geen beroepsgoederenvervoer meer verricht. De curator dient daarom de aan de failliete onderneming verstrekte Eurovergunning en de daarbij behorende vergunningbewijzen aan de NIWO te retourneren.

De curator kan met een machtiging van de rechter-commissaris de activiteiten van de failliete vervoersonderneming enige tijd voortzetten. Dit kan rechtmatig gebeuren als de failliete vervoersonderneming gedurende deze periode blijft beschikken over de verleende vergunning(bewijzen). In de praktijk is dit hoogstens zes tot acht weken. Zodra de vervoersactiviteiten worden gestaakt moeten de vervoersdocumenten binnen één week worden geretourneerd.

Er hoeft dus geen apart verzoek tot voortzetting van de vervoersactiviteiten bij de NIWO te worden ingediend. De vervoersdocumenten moeten uiterlijk acht weken na datum van faillissem*nt worden geretourneerd. Als dat niet gebeurt, dan kan de NIWO een last onder dwangsom opleggen.

ZZP'ers en de eis van dienstbetrekking

Ik ben zzp'er en wil mijzelf als chauffeur verhuren aan een vervoersonderneming, mag dit?

Nee, in het beroepsgoederenvervoer is het niet toegestaan om uzelf als chauffeur in de vorm van een zzp-er te verhuren. Dit mag alleen binnen het eigen vervoer. Een vervoersonderneming mag alleen gebruik maken van chauffeurs die:

  • bij de onderneming in loondienst zijn, aan te tonen met een verklaring van dienstbetrekking (werkgeversverklaring);
  • ingehuurd zijn via een uitzendbureau dat aangewezen is door de minister van Infrastructuur en Waterstaat voor het verhuren van chauffeurs; de chauffeur moet een verklaring van terbeschikkingstelling kunnen tonen, of
  • als er sprake is van collegiale inleen (zonder winstoogmerk en ter beschikking gesteld door een collega vergunninghouder).

Meer informatie over de Verklaring van dienstbetrekking.

Ik wil een zzp’er inzetten die een eigen Eurovergunning heeft, maar hij beschikt niet over een voertuig. Ik wil mijn voertuig ter beschikking stellen. Mag dit?

Een zzp’er mag voor eigen rekening en risico goederen vervoeren voor een andere vervoersonderneming, maar dan moet de zzp'er voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de zzp’er beschikt zelf over een (Euro-)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg;
  • de zzp’er beschikt zelf over het vrachtvoertuig, waarmee de goederen vervoerd worden. Dit mag koop, lease en huur zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn en aangetoond kunnen worden (eigendomsbewijs, leaseovereenkomst of huurovereenkomst). De zzp’er mag het voertuig ook huren van zijn opdrachtgever, maar het is wel vereist dat hij het risico draagt van het voertuig en de goederen (transportverzekering). Dit moet hij ook kunnen aantonen middels het overleggen van een huurovereenkomst en een verzekeringsovereenkomst enz. Natuurlijk moet hier wel een vergoeding tegenover staan, anders is er geen sprake van een ‘gehuurd voertuig’ in de zin van de Richtlijn 2006/1/EG betreffende het gebruik van gehuurde voertuigen zonder bestuurder voor het vervoer van goederen over de weg;
  • het (Euro-)vergunningbewijs op het vrachtvoertuig staat op naam van de vervoersonderneming van de zzp’er;
  • de zzp'er werkt voor eigen rekening en risico, er mag geen sprake zijn van loondienst (een dienstbetrekking).

Mag ik een chauffeur van een andere vervoersonderneming inzetten?

Er kan alleen tijdelijk gebruik worden gemaakt van een chauffeur van een andere vervoersonderneming. Dit wordt ook wel collegiale inleen genoemd. Er moet wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • de onderneming dat de chauffeur ter beschikking stelt is in bezit van een Eurovergunning en de chauffeur kan een verklaring van dienstbetrekking tonen;
  • de chauffeur wordt ter beschikking gesteld door de andere onderneming zonder winstoogmerk en bij wijze van hulpbetoon; en
  • de inleen vindt plaats voor maximaal zes aaneengesloten weken.

Dit volgt uit artikel 13, lid 2 van de Regeling wegvervoer goederen.

Heeft mijn uitzendbureau ook een Eurovergunning nodig?

Nee. Zolang er alleen werknemers worden uitgezonden is er geen Eurovergunning vereist.

Indien u werknemers uitzendt in de beroepsgoederenvervoer branche, moet u wel op grond van artikel 14 van de Regeling wegvervoer goederen een aanwijzingsbeschikking hebben van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De aanwijzingsbeschikking vraagt u bij de KIWA aan.

Mag ik als hulpbetoon chauffeurswerkzaamheden verrichten?

Ja, mits u ofwel een verklaring van dienstbetrekking (loondienst) dan wel een verklaring van terbeschikkingstelling (via een aangewezen uitzendbureau) heeft. Dit vindt u terug in artikel 2.11 van de Wet wegvervoer goederen (Wwg).

U kunt een dergelijke verklaring aanvragenvia de website van de KIWA.
Verklaring van dienstbetrekking
Verklaring van terbeschikkingstelling(ook wel 'aanwijzingsbeschikking' genoemd)

Vergunning en vergunningbewijs
Lichtblauw van kleur. Formaat is A4. Er zijn meerdere echtheidskenmerken aangebracht, zoals:

  • het woord 'origineel' in zilverdruk op de vergunning
  • het woord 'kopie' in zilverdruk op het vergunningbewijs
  • een kenmerkend guillochepatroon als achtergrond
  • een microtekst waarin met een loep het nummer te lezen valt.

De exemplaren hebben eennummer, bestaand uit het NIWO-codenummer + een volgnummer. Het 'origineel' heeft nummer 0000, de 'kopieën' hebben volgnummers vanaf0001.

Het huidige model is sinds1 april 2011 in omloop. Oudere modellen zijn niet meer geldig.

Sinds 1 juli 2019 staat het KVK-nummer van de onderneming op de vergunning en de vergunningbewijzen.

Eurovergunning aanvragen bij de NIWO (2)
Eurovergunning aanvragen bij de NIWO (3)

Eurovergunning aanvragen bij de NIWO (5)

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Eurovergunning aanvragen bij de NIWO (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5849

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.