5 voorwaarden voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur! (2024)

Het vergunningsvrij bouwen van een schuur… Wanneer mag dat en aan welke voorwaarden moet ik dan voldoen?

Dit is de vraag die veel mensen bezighoudt wanneer zij een schuur willen plaatsen in hun tuin. Sterker nog, vergunningsvrij bouwen is de wens van eigenlijk elke verbouwer. Of je nu een dakkapel, dakterras of bijbehorend bouwwerk gaat bouwen.

Een schuur valt onder die laatste categorie. Bijbehorende bouwwerken zijn constructies met een gelijke of ondergeschikte functie tot het hoofdgebouw. In het geval van de schuur dient deze vaak als opslag of werkplaats.

Vaak is het bouwen van een schuur niet de meest intensieve verbouwing en het is ook vaak snel gebeurd. Het is dus vervelend wanneer je nog op een vergunningsaanvraag moet wachten om te bepalen of je de schuur mag bouwen.

Een simpele oplossing is daarom om te zorgen dat je zeker weet dat je geen vergunning nodig hebt.

Hoe je dit doet?

Door alle voorwaarden in deze blog te volgen. Daarna weet jij precies of je de schuur vergunningsvrij mag bouwen!

Doe zelf de vergunningcheck voor jouw schuur!

In deze blog vind je alle voorwaarden waar je aan moet voldoen als je een schuur vergunningsvrij wilt plaatsen. Je moet dat echter nog steeds zelfs bepalen of je een vergunning nodig hebt. Maar geen nood. Gelukkig kan je onze handige tool gebruiken om dit zelf te bepalen!

Door wat simpele vragen in te vullen die volledig op het bouwen van een schuur gericht zijn kom je er in één minuut achter of je vergunningsplichtig bent.

Mocht je dus ergens niet uitkomen, dan is de informatie voor elke vraag in deze blog te vinden.

Voorwaarde 1. De schuur wordt op het achtererf geplaatst

Zoals ik al zei is een schuur een bijbehorend bouwwerk en dus zijn bepaalde regels hetzelfde als voor een aan- of uitbouw. Een schuur wordt gezien als bijgebouw.

Een bijgebouw is een bouwwerk dat niet via het hoofdgebouw te bereiken is, zoals dit wel het geval is bij een aan- of uitbouw. Hierdoor wordt het gebouw dus letterlijk bij het hoofdgebouw geplaatst. In het geval van een schuur is het een bijgebouw, vaak vrijstaand, dat wordt gebruikt om goederen of voedsel in op te slaan.

Oké… Nu weer terug naar de voorwaarden. Hier moet je ten slotte aan voldoen om een schuur vergunningsvrij te mogen plaatsen.

Zoals je aan de titel van dit hoofdstuk al ziet is de eerste voorwaarde dat de schuur op het achtererf geplaatst wordt. Dit achtererf is vrij makkelijk te bepalen! Kijk maar op het gifje hieronder…

5 voorwaarden voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur! (1)

Bij een rijtjeshuis is het achtererf simpelweg de achtertuin, terwijl de voortuin niet geheel verrassend het voorerf is. Bij een hoekhuis of vrijstaand huis is het zo dat het achtererf 1 meter vanaf de voorkant van de woning begint.

Maar dit had jij natuurlijk al lang in het gifje gezien!

Waarom moet de schuur op het achtererf geplaatst worden?

Dat is natuurlijk wel interessant om te weten, want het idee erachter is lang niet zo gek.

De gemeente heeft voor elke wijk een bestemmingsplan opgesteld. In dat plan beschrijven zij hoe een wijk eruit moet zien en welke woningen er gebouwd zijn. De regels variëren van kleur tot materialen, maar waar het op neer komt is dat zij het aanzicht van de wijk in stand willen houden.

Je kan je voorstellen dat het aanzicht veranderd wanneer jij een schuur op het voorerf (dus de voortuin) plaatst. Wanneer je dit op het achtererf doet heb je dus geen last van de regels.

Althans… Een uitzondering op die regel lees je onder voorwaarde 4.

Tot slot is het nog mogelijk dat je toch wel zonder vergunning op het voorerf mag bouwen. Dit kan het geval zijn wanneer de gemeente geen bestemmingsplan heeft opgesteld.

Helaas is die kans echter wel erg klein.

Voorwaarde 2. Je houdt je aan het maximaal te bebouwen gebied voor het vergunningsvrij bouwen van een schuur

Helaas… Je bouwt de schuur op het achtererf, maar dat betekent niet dat je de schuur vergunningsvrij mag bouwen. Er zijn meerdere voorwaarden.

Zo is er ook een regel opgesteld met betrekking tot de grootte van de schuur en met name de oppervlakte waarop de schuur gebouwd wordt.

Om te zorgen dat je niet de volledige tuin vol bouwt heeft de gemeente een percentage vast gesteld voor het maximaal te bebouwen gebied. De overheid heeft de volgende regels ingesteld met betrekking tot het bebouwen van jouw tuin.

Om een verschil te maken tussen de grotere en kleinere tuinen heeft de gemeente drie regels opgesteld met elk een eigen percentage van de tuin. In de tabel hieronder heb ik de regels beschreven…

Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:Plus:
Kleiner of gelijk aan 100m2De helft van dat gebied
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m250m220% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100m2
Groter dan 300m290m210% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300m2, tot een maximum van 150m2

Zoals je ziet verschilt het nog al of je een tuin groter dan 300m2 hebt of een tuin kleiner dan 100m2. In de rekenformule hieronder kun je berekenen wat de omvang van jouw vergunningsvrije schuur mag zijn.

In het plaatje hieronder vind je een aantal rekenvoorbeelden. Zo heb je ook een visueel voorbeeld van de schuur die het gebied dat je vergunningsvrij mag volbouwen.

5 voorwaarden voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur! (2)

Voorwaarde 3. Je blijft binnen de afmetingen van een vergunningsvrije schuur

Naast het denken aan de juiste oppervlakte, moet er ook gedacht worden aan bepaalde afmetingen van een schuur. Deze afmetingen hebben te maken met de afstand van de schuur tot het hoofdgebouw en de hoogte van de schuur zelf en het dak van de schuur.

Binnen de 4 meter vanaf het hoofdgebouw, mag een bijbehorend bouwwerk niet hoger worden dan 30 cm boven de hoogte van de vloer van de eerste bouwlaag. Dus, de schuur mag niet meer dan 30 cm boven het plafond van de woonkamer uitkomen.

Het voordeel is wel dat je waarschijnlijk toch niet hoger bouwt dan die 30 cm. Je komt dan al vrij dicht bij de ramen op de eerste verdieping en daar wil je natuurlijk niet te dicht in de buurt bouwen.

Maar wat nou als het hoofdgebouw maar één bouwlaag heeft?

In dat geval mag je niet hoger bouwen dat het hoofdgebouw. Maar ook dit zal je waarschijnlijk toch niet doen.

Hoe hoog mag mijn schuur dan buiten die 4 meter worden?

Buiten de 4 meter mag een schuur altijd 3 meter hoog zijn. Dit is voor een schuur gelukkig een prima hoogte.

Wil je toch hoger bouwen dan die 3 meter, dan zal je aan nog net iets meer regels moeten voldoen. Deze hebben te maken met de dakvorm en de afstand van de schuur ten opzichte van het erf van de buren.

Allereerst de dakvorm, het is belangrijk dat de schuur ten minste twee schuine dakvlakken heeft en dat de dakvoet (het laagste punt van het schuine dak) niet hoger komt dan 3 meter. Hierdoor worden de muren van de schuur niet hoger dan 3 meter.

De dakvlakken moeten daarnaast ook nog aan een bepaalde hellingshoek voldoen. Deze hoek mag namelijk niet groter zijn dan 55 graden.

Tot slot is de daadwerkelijke maximale hoogte van de schuur, dus de maximale hoogte van het hoogste punt van het dak, 5 meter. Maar…

Die 5 meter is niet altijd geoorloofd. Deze hoogte wordt namelijk nog door een andere formule begrensd. De hoogte hangt ook af van de afstand tussen het hoogste punt van het dak (de daknok) tot de perceelgrens van de buren.

De formule luidt als volgt: (de afstand tot de perceelgrens (m) x 0,47) + 3.

Ik zal deze formule iets gedetailleerder uitleggen dan de rekenregels voor de oppervlakte van de schuur. Hopelijk wordt de formule dan wat duidelijker.

Laten we beginnen aan het eind, de 3 staat voor de standaard hoogte van de schuur (3 meter). Bovenop die 3 meter mag nog een extra deel komen… Vandaar de ‘+’.

Dit extra deel is de afstand tot de grens x 0,47. Stel dus dat de daknok 2 meter van de perceelgrens komt. Dan mag er nog 0,94 meter extra gebouwd worden en dus mag de schuur 3,94 meter hoog worden.

Hieronder vind je een handige rekenformule, zo kun je zelf uitrekenen hoe hoog jouw dak mag zijn.

Voorwaarde 4. Je bouwt de schuur niet bij een beschermde woning of monument

Misschien ben je wel gelijk naar dit hoofdstuk gegaan na hoofdstuk 1. Ik zei hier namelijk al dat in dit hoofdstuk een uitzondering zou volgen op het bouwen op het achtererfgebied.

Het is namelijk zo dat je bij een beschermde woning of monument met veel meer regels rekening moet houden dan bij een reguliere woning. Dit komt vooral door het bestemmingsplan wat ik in hoofdstuk 1 al heb genoemd.

Het bestemmingsplan voor de beschermde woningen is veel gedetailleerder waardoor je ook een vergunning nodig hebt voor het bouwen van de schuur op het achtererf. Het vergunningsvrij bouwen van een schuur kan dan dus bijna nooit.

Wij zullen je altijd aanraden om een omgevingsvergunning aan te vragen wanneer je in een beschermde woning of monument woont en dus een schuur wilt bouwen. Dit voorkomt problemen in een later stadium van de verbouwing.

Want wanneer de gemeente de aanvraag afwijst is dit al vervelend, maar het is nog minder fijn wanneer je al begonnen bent met de bouw van de schuur en de bouw stop wordt gezet en deze in het ergste geval teruggedraaid moet worden.

Voorwaarde 5. Het vergunningsvrij bouwen van een schuur betekent niet dat je regelvrij mag bouwen

Mocht je de vier voorwaarden hebben doorstaan, dan mag je de schuur vergunningsvrij bouwen!

Maar… In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, betekent dit niet dat er helemaal geen regels zijn waar je aan moet voldoen.

Er zijn namelijk nog wat regels opgesteld waaraan je altijd moet voldoen, dus dit is altijd belangrijk of je nou wel of niet vergunningsvrij mag bouwen.

Voor een bijgebouw, dus ook voor een schuur, is het zo dat deze binnen en buiten de 4 meter ondergeschikt moet zijn aan het hoofdgebouw. Het vervult hierbij een andere rol dan het hoofdgebouw.

Bij een schuur is dit altijd het geval, simpelweg omdat deze altijd als berging wordt gebruikt!

Daarnaast zijn er nog twee dingen waar je rekening mee moet houden: Het burenrecht en het Bouwbesluit.

Het burenrecht

Drie keer raden waar dit recht over gaat… Ja precies.

Het burenrecht staat opgesteld in het Burgerlijk Wetboek en bestaat voornamelijk uit erg technische passages en regels die beschrijven of de hinder die je als buren kunt ervaren gegrond is.

Het recht van buren dus, om te zorgen dat er niet zonder tegenspraak een schuur wordt gebouwd die al het zonlicht in de tuin blokkeert of een andere verbouwing plaats vindt die enige hinder kan veroorzaken.

5 voorwaarden voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur! (3)

Het is voor buren een erg fijn idee dat zij in het gelijk gesteld kunnen worden en dat juridisch kan worden bepaald of zij gelijk hebben.

Het inschakelen van het burenrecht kan echter wel voor problemen zorgen. Het is ten slotte nooit leuk wanneer de buren boos op jou zijn wanneer je ineens een schuur gaat bouwen, maar het is ook erg jammer wanneer jij het recht in moet schakelen omdat de buren gaan bouwen.

Aan dat laatste punt kan je misschien niet zoveel doen, maar aan het eerste punt zeker wel. Wij stellen namelijk voor om een stap vooruit te denken en ervoor te zorgen dat het recht helemaal niet ingeschakeld hoeft te worden.

De simpele oplossing? Ga een gesprek aan met de buren over jouw verbouwplannen. Laat ze weten hoe de schuur eruit komt te zien en hoe dit invloed kan hebben op de buren. Wanneer je dit rustig en tijdig bespreekt, zal je zien dat de buren veel sneller zullen instemmen met de plannen.

Het Bouwbesluit

Ten tweede is er het Bouwbesluit. Dit is dé verzameling van alle bouwtechnische voorschriften in de bouw en we kunnen wel stellen dat dit het belangrijkste document is in de bouw. Het besluit was dan ook in het leven geroepen om het werk van iedereen in de bouw te versimpelen door de regels, die eerst in verschillende bundels stonden, samen te voegen tot één bundel.

Het besluit richt zich onder andere op…

  • De energiezuinigheid van de schuur
  • De gezondheid van de gebruiker
  • Het milieu
  • De bruikbaarheid van de schuur
  • De veiligheid van de schuur

Voor ons is het belangrijkste punt de veiligheid. Hiervoor zijn in artikel 2.1 en 2.2 van het Bouwbesluit NEN-EN 1990 normen opgesteld waaraan elke bouwconstructie moet voldoen.

Deze normen geven simpelweg aan hoelang de levensduur van een ontwerp is en dus moet zijn. Een tijdelijke constructie heeft een lagere norm dan een constructie die voor langere tijd moet blijven staan.

Om deze normen te controleren moet aangetoond kunnen worden hoe sterk (en dus ook veilig) de schuur is!

De veiligheid toon je aan door middel van een constructieberekening!

De makkelijkste manier om aan te kunnen tonen dat de constructie veilig is, is een constructieberekening die je laat maken door een constructeur. In die berekening worden alle constructie elementen meegenomen om er op die manier voor te zorgen dat het ontwerp zo stevig en veilig mogelijk is.

Dankzij de berekening weet ook de aannemer wat hij moet bouwen. Overigens heb je voor die berekening ook bouwtekeningen nodig. Die laat je dan weer maken door een architect.

Gelukkig hebben zowel de tekeningen als de berekeningen een groot voordeel. Zo kan je vaak veel besparen op kosten en ben je verzekerd tegen fouten. Meer informatie over deze en andere voordelen lees je in deze blog.

Wij kunnen de aanvraag voor je versimpelen aangezien je zowel de bouwtekeningen als de constructieberekening bij ons op kunt vragen.

Laat je toch geen berekening of tekeningen maken?

Dan ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de veiligheid van de schuur en dus ook voor schade, boetes en de mogelijkheid dat de schuur dusdanig aangepast moet worden om toch aan het Bouwbesluit te voldoen.

Meer over het zelf maken van een constructieberekening lees je hier. Dan kan je zelf hopelijk de juiste afweging maken en een beslissing nemen.

Het vergunningsvrij bouwen van een schuur in het kort

Hopelijk heeft deze blog je goed op weg geholpen in jouw zoektocht naar een antwoord op de vraag: Heb ik een vergunning voor mijn schuur nodig?

Als je alle voorwaarden volgt moet het goed komen! Anders kan je altijd nog de vergunningcheck bij het omgevingsloket doen.

Onthoud wel altijd… Je moet sowieso aan regels voldoen die vooral zijn opgesteld voor jouw veiligheid. Zorg dus zeker dat je aan de regels voldoet.

Mocht je nou nog vragen hebben over de omgevingsvergunning of de procedure om deze aan te vragen? Of weet je eigenlijk nog steeds niet of je nou wel of geen vergunning nodig hebt?

Kijk dan even verder op onze blog pagina of laat een berichtje achter in onze berichtenbox! Wij helpen je natuurlijk graag.

5 voorwaarden voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur! (2024)

FAQs

5 voorwaarden voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur!? ›

Oppervlakte schuur vergunningsvrij Nederland:

Er geldt de volgende oppervlakteberekening: Het bebouwingsgebied is kleiner of gelijk aan 100 m²: 50% van het bebouwingsgebied. Het bebouwingsgebied is groter dan 100 m², maar kleiner dan 300 m²: Je mag 50 m² bouwen + 20% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m².

Wat voor schuur mag je bouwen zonder vergunning? ›

Oppervlakte schuur vergunningsvrij Nederland:

Er geldt de volgende oppervlakteberekening: Het bebouwingsgebied is kleiner of gelijk aan 100 m²: 50% van het bebouwingsgebied. Het bebouwingsgebied is groter dan 100 m², maar kleiner dan 300 m²: Je mag 50 m² bouwen + 20% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m².

Waar moet een vergunningsvrije aanvraag aan voldoen? ›

Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit hoger gebouwd worden dan 30cm boven de hoogte van de 1e bouwlaag. De vergunningsvrije aanbouw is nooit hoger dan 5 meter. Een vergunningsvrije aanbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter. Je mag maar een bepaald percentage van jouw achtererfgebied vergunningsvrij aanbouwen.

Waar moet een schuur aan voldoen? ›

De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.

Wat zijn de regels voor het bouwen van een tuinhuis? ›

De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.

Hoe lang mag een schuur zijn zonder vergunning? ›

wanneer u in de achtertuin buiten 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, dan mag u tot 3 meter hoogte vergunningsvrij bouwen; uw tuinhuis in de achtertuin moet een ondergeschikte functie hebben aan het hoofdgebouw.

Wat mag je zetten zonder bouwvergunning? ›

U hebt geen vergunning meer nodig voor:
  • vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 vierkante meter bedraagt, bv. een tuinhuis, een garage, …
  • niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen 80 vierkante meter bedraagt, bv. terras, zwembad, vijver, …

Hoe ver mag een schuur van de erfgrens staan? ›

Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.

Hoeveel vierkante meter mag je vergunningsvrij bouwen? ›

Bereken hoeveel je maximaal vergunningvrij mag bouwen.
Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:
Kleiner dan of gelijk aan 100 m2?De helft van dat bebouwingsgebied.
Groter dan 100 m2 en kleiner of gelijk aan 300 m2?50 m2
Groter dan 300 m2?90 m2

Hoe groot mag een bijgebouw zijn zonder vergunning? ›

Een bijgebouw mag trouwens niet groter zijn dan 150m2. Deze regelgeving geldt voor vergunningsvrije bijgebouwen. Het is dus mogelijk dat je een grotere bijgebouw mag bouwen. Per gemeente zijn er andere regels omschreven rondom de maximale grootte van een bijgebouw.

Hoe hoog mag je schuur zijn in je achtertuin? ›

De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.

Hoe groot mag ik een schuur bouwen? ›

Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:Plus:
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m250m220% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100m2
Groter dan 300m290m210% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300m2, tot een maximum van 150m2
1 more row
Mar 27, 2020

Kan ik zomaar * een tuinhuis in mijn tuin plaatsen? ›

Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.

Wat als je tuinhuis zet zonder vergunning? ›

Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect.

Hoe ver moet een tuinhuis van de buren staan? ›

Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.

Wat mag er gebouwd worden op de bestemming tuin? ›

In een bestemmingsplan wordt door gemeenten vaak de bestemming 'Tuin' toegekend aan voortuinen en zijtuinen. Dit heeft als doel het tegengaan van bebouwing voor of naast de woning. In de planregels is dan opgenomen dat hier niet mag worden gebouwd.

Wat gebeurt er als je bouwt zonder vergunning? ›

In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.

Heb je een vergunning nodig voor een fietsenhok? ›

Sinds 1 januari 2003 hoef je geen bouwvergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van een fietsenschuur in de achtertuin. In de Woningwet valt de fietsenberging evenals de – meer bekende – dakkapellen aan de achterkant van het huis in de categorie 'vergunningsvrij'.

Kunnen buren een bouwvergunning tegenhouden? ›

Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.

Wie controleert bouwvergunning? ›

De gemeente handhaaft de bouwregelgeving door toe te zien op de naleving van de voorschriften, vanaf de vergunningaanvraag tot de oplevering van het bouwwerk. Het beleid hiervoor legt de gemeente vast in een handhavingsplan. De Rijksoverheid biedt gemeenten voorbeeld handhavingsplannen.

Hoe weet je of je mag uitbouwen? ›

Hoe weet ik zeker of ik mag bijbouwen? U controleert best eerst bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft voor het bijbouwen aan een bestaande woning. Zij zal u zeggen welke regels er gelden voor het aanbouwen van een veranda of overkapping.

Wat is een tijdelijke bouwvergunning? ›

Voor een tijdelijk bouwwerk is van tevoren vastgesteld hoe lang het bouwwerk op een bepaalde plek mag blijven staan. Dat is maximaal 15 jaar. Als basisregel geldt dat tijdelijke bouwwerken moeten voldoen aan de regels van bestaande bouw.

Hoe hoog mag je bouwen in de achtertuin? ›

Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.

Hoe dicht op de erfgrens mag je bouwen? ›

Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.

Hoe hoog mag het tuinhuis van de buren zijn? ›

De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.

Hoe groot overkapping zonder vergunning? ›

Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen.

Wat is vergunningsvrij? ›

Een bouwvergunning

Een nieuwe serre, tuinhuis, schuur of bijkeuken. Of misschien denkt u aan een kleine mantelzorgwoning bij uw eigen woning voor een naaste die zorg nodig heeft. Onder bepaalde voorwaarden heeft u hiervoor géén bouwvergunning nodig. We noemen dit 'vergunningvrij bouwen'.

Wat wordt gezien als bijgebouw? ›

Ingevolge artikel 1, onder 16, wordt onder bijgebouw verstaan een opzichzelfstaand, al dan niet vrijstaand, gebouw dat niet in directe verbinding staat met het hoofdgebouw en dat door de vorm onderscheiden kan worden van het hoofdgebouw en in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.

Waaraan moet een bouwvergunning voldoen? ›

Een omgevingsvergunning wordt getoetst op het bestemmingsplan, de bouwverordening, de welstand en het bouwbesluit. Als de plannen voldoen aan alle gestelde eisen, moet de gemeente de vergunning verlenen. Je bezwaar heeft dus geen kans als het argument is dat je overlast ervaart van hetgeen wat gebouwd gaat worden.

Hoe groot mag schuur in tuin zijn? ›

Hoe groot mag je schuur zijn: het schuurtje mag niet hoger dan 3 meter zijn. De grootte is afhankelijk van uw tuin tuingrootte en de reeds aanwezige bouwwerken. Het totaal aan vierkante meters van overkappingen en bijgebouwen zoals schuurtjes mogen maximaal 30 m2 bedragen.

Hoe hoog mag je bouwen zonder architect? ›

Losstaande bijgebouwen moeten niet meegeteld worden. De meldingsplicht geldt enkel voor bijgebouwen die: aangebouwd zijn aan de woning (dus niet losstaand) niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond.

Wat heb ik nodig om een schuur te bouwen? ›

Een bouwtekening is nodig om een bouwvergunning te krijgen en voor jezelf om te weten wat het eindresultaat zal zijn. Denk hierbij aan meerdere dingen, zoals: de afmeting van de schuur, welke materialen er gebruikt worden, wat voor fundering eronder komt en waar de schuur komt te staan.

Wat mag je bouwen in je achtertuin? ›

Dit is (onder voorwaarden) vergunningsvrij:
  • Aanbouwen zoals een serre of garage.
  • Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje;
  • Verbouwingen.
  • Dakkapellen en dakramen;
  • Zonnepanelen;
  • Schuttingen en tuinhekken;
  • Schotelantennes.
  • Speeltoestellen en vlaggenmasten.

Hoe hoog mag een schuurtje in de voortuin zijn? ›

De hoogte van je schuur en/of overkapping

Heb je geen tweede etage dan mag je de schuur net zo hoog bouwen als het hoofdgebouw, de woning, zelf. Ben je buiten de 4 meter van je woning, het hoofdgebouw, dan mag de punt van het dak van de schuur in ieder geval 3 meter hoog worden tot een maximum van 5 meter.

Is een overkapping een bijgebouw? ›

Een overkapping is een bijgebouw als de overkapping twee of meer gesloten wanden en een dak heeft. Heeft de overkapping niet meer dan 2 gesloten wanden? Dan wordt een overkapping is een overkapping volgens het Bouwbesluit geen bijgebouw.

Heb je een vergunning nodig voor een schuur? ›

Van plan een schuur te bouwen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig (voorheen bouwvergunning). Deze vergunning moet je krijgen van je gemeente. In sommige gevallen mag je een schuur of bijgebouw vergunningvrij plaatsen.

Kan een bouwovertreding verjaren? ›

Verjaring van de strafvordering

Een stedenbouwkundig misdrijf verjaart na een periode van 5 jaar. Het aanvangspunt van deze termijn is het ogenblik waarop het misdrijf voltrokken is.

Hoe groot mag een carport zijn zonder vergunning? ›

Wanneer u een carport wilt laten plaatsen zonder vergunning is het aan te raden om aan de volgende voorwaarden te voldoen: De oppervlakte van de carport mag niet groter zijn dan 30m2. De hoogte mag maximaal 3 meter zijn.

Hoeveel bedraagt de boete voor een bouwovertreding? ›

De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.

Hoe ver moet overkapping van erfgrens? ›

Overkapping voor of achter het huis

Hiervoor gelden namelijk verschillende regels. Wat betreft de erfgrens maakt dit echter geen verschil. In beide gevallen geldt dat een overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd moet zijn.

Is een carport ook een bijgebouw? ›

Een tuinhuis, schuurtje, carport, garage, overkapping, buitenkeuken: allemaal bijgebouwen die u vergunningsvrij mag neerzetten in het achtererfgebied. Van belang voor een bijgebouw is: de plek op het perceel.

Kun je afwijken van bestemmingsplan? ›

Plannen die niet passen in het bestemmingsplan doorlopen een ander traject dan passende plannen. Afwijken van het bestemmingsplan is volgens de wet mogelijk, maar een gemeente hoeft er niet aan mee te werken.

Hoe afwijken van bestemmingsplan? ›

Vraag een omgevingsvergunning aan

Met deze omgevingsvergunning vraagt u toestemming om van het plan af te wijken of om het plan te wijzigen. Vaak houdt een bestemmingsplan al rekening met afwijkingsmogelijkheden. Past uw plan hierin, dan volgt u een binnenplanse afwijking.

Hoeveel vierkante meter mag je bouwen zonder vergunning? ›

De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is: Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.

Hoeveel m2 schuur mag ik bouwen? ›

Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.

Hoe weet ik of ik uit mag bouwen? ›

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.

Hoe weet je of je mag bouwen? ›

Om er een woning op te mogen bouwen moet het dus een woonbestemming hebben en mag het niet gaan om een stuk landbouwgrond of recreatiegrond. Dit kan je nagaan bij de verkoper van de grond door het Stedenbouwkundig Attest op te vragen. Het is ook mogelijk om dit attest in te kijken bij de gemeente.

Wat gebeurt er als je geen vergunning aanvraagt? ›

In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.

Waar moet een vergunning aan voldoen? ›

Wat heb ik allemaal nodig voor een omgevingsvergunning?
  • Bouwtekeningen. Aan de hand van bouwtekeningen gaat de gemeente toetsen of er voldaan is aan o.m. de max. ...
  • Constructieberekeningen. Een niet te missen onderdeel is de constructie van het bouwwerk. ...
  • Bouwbesluitberekeningen. ...
  • Project kosten. ...
  • Foto's.

Wat heb je nodig voor vergunning? ›

Een onderneming moet voldoende financiële draagkracht hebben. Het risicodragend vermogen moet € 9.000 zijn bij de inzet van één voertuig. Voor elk volgend voertuig komt daar € 5.000 bij. Het risicodragend vermogen bestaat uit het eigen vermogen, eventueel aangevuld met overwaarde en/of een achtergestelde lening.

Wat mag ik bouwen op mijn grond? ›

Hoeveel mag ik bouwen op mijn grond zonder een vergunning?
Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:
Kleiner of gelijk aan 100m2De helft van dat gebied
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m250m2
Groter dan 300m290m2
Dec 20, 2018

Hoeveel mag je bouwen in je achtertuin? ›

Hoeveel m2 jij mag bouwen zonder vergunning hangt af van de omvang van jouw tuin. Bij een tuin kleiner dan 100m2 mag je bijvoorbeeld 50% van die tuin bebouwen zonder vergunning. Voor tuinen groter dan 100m2 gelden andere regels.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6487

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.