Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (2024)

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (1)

07-02-2022

Wilt u een schuur bouwen maar u weet niet zeker of u een vergunning nodig heeft? In veel gevallen kan er vergunningvrij gebouwd worden, maar afhankelijk van een aantal factoren zoals functie, afmeting en locatie, kunt u al snel een vergunning nodig hebben van de gemeente. In welke gevallen kunt u vergunningsvrij bouwen en wanneer kunt u een schuur bouwen met vergunning? We leggen graag de regels uit.

Wanneer bouwen zonder vergunning?

Wanneer u zelf een schuur wilt (laten) bouwen in uw tuin, moet er aan bepaalde regels voldaan worden voordat er met de bouw kan worden gestart. U dient hierbij rekening te houden met het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandseisen. Het is vaak mogelijk om vergunningsvrij een schuur te bouwen. Dat kan onder onderstaande voorwaarden:

  • U bouwt op uw eigen achtererf;
  • Het bouwwerk is niet hoger dan 5 meter (nokhoogte);
  • U bouwt maar 1 bouwlaag (dus geen verdiepingen);
  • U bebouwt niet meer dan het maximaal toegestane aantal m2;
  • Het bouwwerk staat minimaal 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw en is minimaal 2 meter lager.

Voor het bouwen zonder vergunning is er in Nederland geen meldingsplicht. Wel kan het nodig zijn om de gemeente informeren over de start en het gereedkomen van de werkzaamheden. Wilt u echter een grotere schuur bouwen dan toegestaan is, of wilt u op uw voorerf bouwen? Dan is er sprake van ‘afwijkend gebruik’ van uw erf en heeft u wel een vergunning nodig.

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (2)

Schuur bouwen met vergunning

Als u een schuur wilt bouwen dat niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, heeft u al snel een vergunning nodig. Dit gaat bijvoorbeeld om de afmeting van uw loods of schuur of de plek op uw erf waar u deze wilt bouwen. We zullen er hierna wat meer in detail op ingaan.

Hoeveel mag u bebouwen?

Het is niet toegestaan om onbeperkt bij te bouwen op uw erf. Hoeveel u mag bijbouwen, is afhankelijk van de grootte van het bebouwingsvlak. Het bebouwingsgebied ligt op het volledige achtererfgebied waarop u vergunningvrij mag bouwen.

Is het hoofdgebouw op uw erf al eerder verbouwd? Hou er dan rekening mee dat de grootte van het oorspronkelijkehoofdgebouw nog steeds wordt gehanteerd als hoofdgebouw. Mocht er door de vorige bewoner van uw kavel een aanbouw zijn geplaatst, telt deze al mee als bijbehorend bouwwerk, ondanks dat deze voor u bij het hoofdgebouw hoort. Als op uw erfgebied 50 m2 mag worden bijgebouwd en er is al door een vorige eigenaar 20 m2 bijgebouwd, mag u niet meer dan 30 m2 erbij bouwen. Het is hierbij ook belangrijk dat het nieuwe bouwwerk ondergeschikt blijft aan het hoofdgebouw. Een bijgebouw kan dus functioneren als opslagruimte, garage of kas, maar het kan geen tweede woonhuis of kantoor worden.

De grond onder de bijgebouwen telt nog steeds mee in het bebouwingsgebied. Bij het maken van de som om te bepalen welk percentage hiervan bebouwd mag worden, wordt dus steeds dit hele gebied meegenomen en niet alleen het deel dat nog niet bebouwd is. Dit is de zogenoemde ‘nulsituatie’.

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (3)

Wilt u een percentage bebouwen dat groter is dan wat uit deze som komt? Dan heeft u altijd een vergunning nodig. Zonder vergunning kunt u geen schuur bouwen die groter is dan toegestaan. Bovenstaande gegevens kunnen soms verschillen per gemeente, afhankelijk van het bestemmingsplan. Daarom kunt u het beste bij de gemeente navragen hoeveel u kunt bebouwen.

Bouwen op uw achter-, zij- of voorerf

Zoals eerder aangegeven mag u vaak vooral vergunningvrij een schuur bouwen op uw achtererf. Dit is kort gezegd uw achtertuin. Woont u in een hoekhuis en grenst uw tuin aan openbaar toegankelijk gebied, zoals een stoep of grasveldje, dan loopt het achtererfgebied vanuit de zijgevel van het huis evenwijdig daaraan. Woont u aan een sloot? Dan loopt uw achtererf tot aan deze sloot. Dat is namelijk geen openbaar toegankelijk gebied. Grenst uw tuin aan niet-openbaar toegankelijk gebied? Dan telt het gehele erf vanaf een meter achter de voorgevel tot uw achtererf. Hiervoor heeft u doorgaans geen vergunning nodig om een schuur te bouwen, mits u zich aan bovengenoemde voorwaarden houdt. Voor het bebouwen van uw voorerf heeft u altijd een vergunning nodig. Dat komt omdat hiermee het straatbeeld wordt aangepast. Dit mag niet zonder toestemming van de gemeente.

Bouwkavel versus bouwvlak

Bij het bepalen van uw erf kijken we naar de bouwkavel en het bouwvlak. De kavel is het gehele erf, dus voor-, zij- en achtererf. Er mag niet op de gehele kavel gebouwd worden. Het bouwvlak is het deel van de kavel dat bebouwd mag worden. Belangrijk hierbij is dat u let op overhangende onderdelen, zoals een goot, hek of balkon: deze mogen niet buiten het bouwvlak vallen. In onderstaande afbeelding ziet u een onderdeel van een bedrijventerrein. Het paarse deel omvat de bouwkavel. De zwarte randen daarbinnen vormen het bouwvlak. Dit is bij iedere kavel anders.

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (4)

Hou de erfgrens in acht

Een van de factoren die het bouwvlak bepaalt, is de erfgrens. In dit voorbeeld van het bouwvlak, is er een naastgelegen weg. Hier mag niet te dicht op gebouwd worden. In een reguliere woonwijk heeft u altijd te maken met buren. U kunt vaak niet op de erfgrens met uw buren bouwen. Normaal gesproken zou er een meter tussen uw schuur en de grens moeten zitten. Dit heeft onder andere te maken met de brandveiligheid. Hoe meer afstand tussen twee bouwwerken, hoe kleiner de kans dat het vuur overslaat. Ook andere factoren zoals het plegen van onderhoud en het toelaten van daglicht zijn hierbij van belang.

De afstand tot de erfgrens bepaalt ook hoe hoog uw gebouw kan zijn. Hoe verder weg van de grens met uw buren, hoe hoger het schuur mag zijn. Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47. De 3 meter is hierbij de maximale goothoogte. Heeft u 2,50 m tussen de daknok en perceelgrens? Dan kunt u 2,50 x 0,47 + 3 = 4,175 meter hoog bouwen. Vanaf een afstand van 4,25 meter tot de erfgrens is de maximale hoogte altijd 5,00 meter (4,25 x 0,47 + 3 = 5). Alles daarboven kan niet zonder vergunning.

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (5)

Bouwen in natuurlijke omgevingen

Iedere kavel heeft een bestemming. Dit kan ‘wonen’, ‘horeca’, ‘detailhandel’ of een van de vele andere bestemmingen zijn. Wilt u iets bijbouwen op uw woonerf met een andere bestemming dan wonen of opslag? Dan heeft u een vergunning nodig. Een opslagruimte mag bijvoorbeeld wel omdat dat in dienst is van de woning. De woning blijft daarmee nog steeds het hoofdgebouw.

Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om vergunningsvrij bij te bouwen in natuur of bosgebieden. Deze hebben namelijk een andere bestemming in het bestemmingsplan dan bijvoorbeeld een woning. Mocht een deel van uw perceel onder een agrarische bestemming vallen, geldt dit niet als ‘erf’ waardoor u hier niet vergunningvrij kunt bouwen. Voor dat soort gevallen kunt u bij de gemeente een aanvraag doen wanneer u er alsnog een schuur of loods wilt bouwen.

Een ander belangrijk punt kan de grond zijn waarop u wilt bouwen. Als deze de bestemming ‘archeologie’ heeft, betekent dat dat er niet te diep gegraven mag worden in de grond. Het heien van funderingspalen is dan bijvoorbeeld niet mogelijk.

Het niet mogen bouwen van bouwwerken met afwijkende bestemmingsplannen dan het hoofdgebouw geldt tevens voor de nabijheid van monumenten, weilanden en bekende dorps- en/of stadsgezichten. Hierbij kunt u niet zonder toestemming bijbouwen. De gemeente kijkt bij het toetsen van de omgeving vooral naar de kwaliteit en duurzaamheid van het project.

Wat heeft u nodig bij een vergunningsaanvraag

Heeft u bepaalde wensen voor uw schuur waarbij u een vergunning nodig heeft? Dan kunnen wij deze voor u aanvragen. Wij helpen u dan ook graag bij het vergunningstraject. Hiervoor zijn wel een paar dingen nodig. Om een vergunning bij de gemeente aan te vragen, willen ze daar graag zien wat u gaat bouwen, waar en met welke functie. Dit bekijken ze door middel van:

  • Bouwtekeningen van nieuwbouw inclusief constructierapport en maatvoering;
  • Constructieberekeningen van de bovenbouw en funderingen;
  • Kavel- en terreintekening met nieuwe en bestaande bouw;
  • Beeldmateriaal, foto’s voor een compleet overzicht van wat u wilt bouwen.

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (6)

Wij kunnen ook al deze zorgen uit handen nemen en de vergunningsaanvraag voor u regelen. Hierbij kunt u een deel cashback ontvangen wanneer de vergunning wordt verleend.

Wat zijn de kosten van een schuur bouwen met vergunning?

Om uw schuur te bouwen met een vergunning, moeten er eerst wat dingen geregeld worden. Zoals eerder aangegeven, moet bij de gemeente een aantal documenten aangeleverd worden. Het aanvragen van deze vergunning kost al gauw een paar honderd euro. Hierbij moeten dan ook nog de kosten voor het maken van de (bouw)tekeningen gerekend worden. Dit noemt men legeskosten. De hoogte van de legeskosten zijn vaak afhankelijk van de kosten van het gebouw.

Wij nemen graag dit vergunningstraject van u over. Hierbij bieden we twee opties. Bij de eerste optie regelen wij de berekeningen en tekeningen voor 750 euro excl. btw en regelt u zelf de vergunningsaanvraag. Bij onze tweede optie nemen wij deze ook uit handen. Hiervoor berekenen wij in totaal 1500 euro excl. btw. Dan regelen wij het volledige traject van uw vergunningsaanvraag.

TIP:dien eerst een voortoetsverzoek in bij de gemeente als u niet zeker weet dat er gebouwd kan worden op uw erf. Dan kan er gekeken worden of uw plan een kans van slagen heeft. Dit is ideaal bij complexe gebouwen. U weet dan namelijk van tevoren al wat de mogelijkheden zijn en wat er wel en niet kan. De kosten hiervan zijn circa 200-300 euro. Hierbij is alleen het tekenwerk nodig van de aanzichten, de fundering en het terrein.

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (7)

Wat kost het bouwen van mijn schuur?

Bent u benieuwd naar de kosten om een schuur te bouwen? Dan kunt u het beste een offerte aanvragen. Hierbij wordt gekeken naar de afmeting, isolatie, de ramen en deuren, het extra zetwerk, de montage en nog meer factoren. Wij helpen u graag bij het samenstellen van uw ideale schuur of loods. Zelf monteren is voordeliger maar wij kunnen uw schuur ook bouwen voor u. Wilt u al een beeld krijgen van hoe uw loods eruit kan zien? Maak dan een ontwerp in onze 3D configurator! Daarin selecteert u de afmeting, kleuren en deuren en krijgt u alvast een eerste indruk van uw schuur of loods!

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder met het regelen van uw vergunning om een schuur te bouwen.

E: info@finish-building.nl

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? (2024)

FAQs

Een vergunning nodig om een schuur te bouwen? ›

Van plan een schuur te bouwen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig (voorheen bouwvergunning). Deze vergunning moet je krijgen van je gemeente. In sommige gevallen mag je een schuur of bijgebouw vergunningvrij plaatsen.

Hoe lang mag een schuur zijn zonder vergunning? ›

wanneer u in de achtertuin buiten 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, dan mag u tot 3 meter hoogte vergunningsvrij bouwen; uw tuinhuis in de achtertuin moet een ondergeschikte functie hebben aan het hoofdgebouw.

Hoeveel schuur mag je bouwen zonder vergunning? ›

Oppervlakte schuur vergunningsvrij Nederland:

Het bebouwingsgebied is kleiner of gelijk aan 100 m²: 50% van het bebouwingsgebied. Het bebouwingsgebied is groter dan 100 m², maar kleiner dan 300 m²: Je mag 50 m² bouwen + 20% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m².

Hoeveel m2 mag ik bouwen zonder vergunning? ›

Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.

Wat kan ik bouwen zonder vergunning? ›

Dit is (onder voorwaarden) vergunningsvrij:
  • Aanbouwen zoals een serre of garage.
  • Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje;
  • Verbouwingen.
  • Dakkapellen en dakramen;
  • Zonnepanelen;
  • Schuttingen en tuinhekken;
  • Schotelantennes.
  • Speeltoestellen en vlaggenmasten.

Wat kost een vergunning voor een schuur? ›

Kosten omgevingsvergunning

Bij bouwkosten tussen €50.000 – €300.000 kost een omgevingsvergunning gemiddeld 3,0 % van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 2.000,00). En tussen € 200.000 – € 500.000 kost een omgevingsvergunning 2,0% van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 5.000,00).

Hoe dicht mag ik een schuur bij de erfgrens staan? ›

Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.

Kan ik zomaar * een tuinhuis in mijn tuin plaatsen? ›

Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.

Hoe hoog mag je schuur zijn in je achtertuin? ›

De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.

Hoe groot mag ik een schuur bouwen? ›

Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:Plus:
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m250m220% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100m2
Groter dan 300m290m210% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300m2, tot een maximum van 150m2
1 more row
Mar 27, 2020

Wat is de boete voor bouwen zonder vergunning? ›

In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.

Hoe weet ik of ik uit mag bouwen? ›

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.

Hoe weet je of je ergens mag bouwen? ›

Als u wilt (ver)bouwen moet u rekening houden met het bestemmingsplan van de gemeente. In het bestemmingsplan legt de gemeente vast wat er met de ruimte in de gemeente mag gebeuren. Bijvoorbeeld waar woningen of bedrijven mogen komen en welke afmetingen die mogen hebben.

Wat mag ik bouwen op mijn grond? ›

Hoeveel mag ik bouwen op mijn grond zonder een vergunning?
Is het bebouwingsgebied:Dan mag je bebouwen:
Kleiner of gelijk aan 100m2De helft van dat gebied
Groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m250m2
Groter dan 300m290m2
Dec 20, 2018

Hoeveel mag je bouwen in je achtertuin? ›

Hoeveel m2 jij mag bouwen zonder vergunning hangt af van de omvang van jouw tuin. Bij een tuin kleiner dan 100m2 mag je bijvoorbeeld 50% van die tuin bebouwen zonder vergunning. Voor tuinen groter dan 100m2 gelden andere regels.

Is een bouwvergunning gratis? ›

Een omgevingsvergunning aanvragen is niet gratis. Per aanvraag betaalt u een dossiertaks van 100 tot 400 euro, afhankelijk van het type aanvraag.

Hoe groot mag schuur in tuin zijn? ›

Hoe groot mag je schuur zijn: het schuurtje mag niet hoger dan 3 meter zijn. De grootte is afhankelijk van uw tuin tuingrootte en de reeds aanwezige bouwwerken. Het totaal aan vierkante meters van overkappingen en bijgebouwen zoals schuurtjes mogen maximaal 30 m2 bedragen.

Kan ik zelf een vergunning aanvragen? ›

U kunt de omgevingsvergunning aanvragen via de website van uw gemeente of via Omgevingsloket online. Dit geldt voor particulieren en bedrijven. Op deze site kunt u ook de vergunningcheck invullen om te zien of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Heb je een vergunning nodig voor een fietsenhok? ›

Sinds 1 januari 2003 hoef je geen bouwvergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van een fietsenschuur in de achtertuin. In de Woningwet valt de fietsenberging evenals de – meer bekende – dakkapellen aan de achterkant van het huis in de categorie 'vergunningsvrij'.

Waar mag ik een schuur bouwen? ›

Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.

Hoe hoog mag schuurtje zijn op erfgrens? ›

Hoogte erfafscheiding

Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.

Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? ›

Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.

Wat als je tuinhuis zet zonder vergunning? ›

Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect.

Hoe hoog mag je tuinhuis zijn zonder vergunning? ›

De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.

Hoe ver moet een tuinhuis van de buren staan? ›

Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.

Wat kost het om een schuur te bouwen? ›

De prijs voor het bouwen van een stenen schuur kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte van de schuur. De gemiddelde kosten voor het laten bouwen van een schuur liggen rond de €18.000,-.

Hoe dicht op de erfgrens mag je bouwen? ›

Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.

Waar moet een schuur aan voldoen? ›

De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.

Hoeveel procent van je tuin mag je overkappen? ›

De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.

Welke verbouwingen zijn vergunningsplichtig? ›

Het is allereerst belangrijk te melden dat verbouwingen zoals stabiliteitswerken aan de voorgevel van je woning áltijd een vergunning vergen. Geen vergunning, maar een meldingsplicht geldt voor andere stabiliteitswerken, zoals het maken van een raamopening of een tuindeur in de achtergevel.

Kan een illegaal bouwwerk verjaren? ›

Het is niet exact aan te geven na hoeveel tijd de gemeente niet meer handhavend op kan treden, maar juridisch gezien is er geen sprake van 'verjaring'. Illegaal gebouwde bouwwerken blijven dus in principe illegaal, ook na lange tijd.

Hoe weet ik of mijn buurman een vergunning heeft? ›

Zijn de buren bezig en weet je niet of er een vergunning is aangevraagd? Dan geldt dezelfde aanpak. Ook dan kun je het beste via de gemeente het bouwarchief van het adres van jouw buren opvragen. De stukken die passen bij de vergunningsaanvraag moeten verwerkt zijn in het dossier.

Kun je achteraf een vergunning aanvragen? ›

U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.

Wat kost een bouwvergunning? ›

De kosten van een bouwvergunning (ook wel legeskosten genoemd) liggen gemiddeld genomen tussen de 2% en 4% van de totale bouwsom. De gemeentes in Nederland hebben de mogelijkheid om zelf de legeskoten te betalen. Hierdoor lopen de kosten per bouwvergunning in verschillende gemeentes flink uiteen.

Is een carport ook een bijgebouw? ›

Een tuinhuis, schuurtje, carport, garage, overkapping, buitenkeuken: allemaal bijgebouwen die u vergunningsvrij mag neerzetten in het achtererfgebied. Van belang voor een bijgebouw is: de plek op het perceel.

Hoe weet ik of ik mag bouwen op mijn grond? ›

Zo'n omgevingsvergunning, ook wel bekend als bouwvergunning, kun je aanvragen via de gemeente. Bij het online omgevingsloket kun je checken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. In het bestemmingsplan kun je lezen of de locatie überhaupt een woonbestemming heeft en wat de regels zijn voor bebouwing.

Wat gebeurt er bij een bouwovertreding? ›

Wie een bouwmisdrijf pleegt, kan hiervoor zowel strafrechterlijk als burgerrechtelijk vervolgd worden. Concreet kan er u een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en/of een geldboete boven het hoofd hangen. Daarnaast kan de rechter tevens een herstelmaatregel opleggen.

Hoeveel kan je besparen door zelf te bouwen? ›

Zo win je twee keer: je bespaart op plaatsingskosten en bent toch zeker van de kwaliteit. Als je alle technieken zelf installeert, bespaar je tot 50 % of makkelijk 20.000 euro. Door je aannemer te helpen, bespaar je op werkuren. Heel wat firma's zetten ook in op zelfbouwpakketten.

Waar mag ik bouwen op mijn perceel? ›

Waar je mag bouwen hangt dus af van de bouwregels in het bestemmingsplan. Per bestemming verschilt dit. Daar waar geen bouwvlakken zijn mag normaliter binnen het bouwperceel waar de bestemming op rust gebouwd worden, uiteraard wel in lijn met de regels van de betreffende bestemming.

Is een overkapping een bijgebouw? ›

Een overkapping is een bijgebouw als de overkapping twee of meer gesloten wanden en een dak heeft. Heeft de overkapping niet meer dan 2 gesloten wanden? Dan wordt een overkapping is een overkapping volgens het Bouwbesluit geen bijgebouw.

Hoe hoog mag je bouwen op eigen grond? ›

De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.

Wat mag je bouwen in buitengebied? ›

Vergunningsvrij bouwen buitengebied

Wanneer je achtererf in het buitengebied groter is dan 300 m2 dan mag je 90 m2 vergunningsvrij bouwen. Die 90m2 mag worden vermeerderd met 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van in totaal 150 m2.

Hoe vol mag je je tuin bouwen? ›

De regels voor bijbouw – verbouwingen die niet in contact staan met de woning – zijn op een paar aanpassingen na hetzelfde:
  • Neemt jouw bijgebouw 10m2 of meer in beslag, dan dien je één meter vrij te houden tot het erf van de buren.
  • Je mag niet hoger dan 3 meter, en meer dan 30 m2 bijbouwen.

Hoe snel krijg je een bouwvergunning? ›

Eenvoudige aanvragen verlopen via de reguliere procedure in maximaal acht weken. Binnen die acht weken kan het bevoegd gezag beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen. Complexere aanvragen met een hoog risico voor de omgeving verlopen via de uitgebreide procedure in maximaal 6 maanden.

Welke verbouwingen zonder architect? ›

Renovaties zonder architect
  • Het inrichten van lokalen.
  • Gevelrenovaties zonder gevolgen voor de stabiliteit van het gebouw.
  • Werken aan ramen en deuren.
  • Installatie van dakvlakvensters, zonnepanelen en/of zonneboilers.
  • Aanbouw op/aan een dak over maximum één vierde van de dakoppervlakte.

Hoe snel bouwen na bouwvergunning? ›

Zodra je de vergunning van de gemeente hebt ontvangen mag je per direct beginnen met de verbouwing. De wettelijk beslistermijn van de gemeente is helaas wat langer. Deze bedraagt 8 weken, waarbij de gemeente eenmalig de mogelijkheid heeft de beslistermijn met 6 weken te verlengen.

Hoe groot mag een tuinhuis zijn zonder aanvraag? ›

U hebt geen vergunning meer nodig voor: vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 vierkante meter bedraagt, bv. een tuinhuis, een garage, … niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen 80 vierkante meter bedraagt, bv.

Kan ik zomaar een tuinhuis plaatsen? ›

Wees gerust, voor de bouw van de meeste blokhutten en tuinhuizen heeft u geen vergunning nodig! Bepaalde regels zijn de afgelopen jaren versoepeld, waardoor een vergunning nog zelden nodig is. Na het lezen van dit blog kunt u uw bouwplannen voortzetten en een tuinhuis bouwen in uw achtertuin.

Kan je zomaar een tuinhuis plaatsen? ›

In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping in de tuin? ›

Een terrasoverkapping of veranda bouwen kan in de meeste gevallen zonder vergunning, hoewel de regels in 2022 zijn aangescherpt. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de stad waar je woont. Wij raden je aan je gemeente te raadplegen voordat je een terrasoverkapping of veranda bestelt.

Hoe dicht mag je op de erfgrens bouwen? ›

Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.

Wat mag je in je voortuin bouwen? ›

Je mag bijvoorbeeld nooit zonder bouwvergunning bouwen als: Het bouwwerk aan de voorzijde of op het voorerf wordt geplaatst. Het bouwwerk mag niet hoger dan 5.0 meter zijn. Je mag maar een bepaald percentage bouwen zonder bouwvergunning.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6491

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.