Informatiebehoefte: wat is het en welke soorten zijn er? (2024)

·
Informatiebehoefte: wat is het en welke soorten zijn er? (1)

Informatiebehoefte is anno 2021 actueler dan ooit. We zitten momenteel midden in een spannende fase van het informatietijdperk. De beweging richting het informatietijdperk is ingezet in de late twintigste eeuw en heeft ertoe geleid dat de moderne maatschappij steeds meer draait om data en informatietechnologie.

Een belangrijk kenmerk van het moderne informatietijdperk is dat we informatie vooral digitaal verwerken en opslaan. Daarnaast wordt informatie steeds meer handelswaar. Technologische innovaties ontwikkelen zich bovendien sneller dan ooit tevoren. Dingen zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) waren een paar decennia geleden nog sciencefiction, maar zijn nu toch echt onderdeel van de dagelijkse realiteit.

Overeind blijven in dit tijdperk van groeiende complexiteit voedt de informatiebehoefte op alle niveaus. Goed informatiemanagement is dan ook de sleutel tot betere bedrijfsprocessen en datagestuurde informatievoorziening. In dit artikel ontdek je wat informatiebehoefte precies is én welke soorten er zijn.

Wat is informatiebehoefte?

Mensen nemen beslissingen en duiden ontwikkelingen over het algemeen op basis van informatie. Dat geldt voor zowel individuen als organisaties. Informatiebehoeften komen voort uit de specifieke informatie die een organisatie of persoon nodig heeft om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.

Een bedrijf levert bijvoorbeeld een product of dienst. Om dat zo goed mogelijk te doen, richt de organisatie vaste processen in, die allemaal een eigen informatiebehoefte hebben. De informatiebehoefte bepaalt uiteindelijk welk type informatie een persoon, afdeling of organisatie concreet nodig heeft.

Het management van een bedrijf heeft bijvoorbeeld informatie nodig over de performance van machines en personeel. Of over actuele marktontwikkelingen die bepalen welke strategische koers het bedrijf moet volgen.

Een huisarts of medisch specialist heeft daarentegen behoefte aan informatie over symptomen en ziektebeelden om een accurate en juiste diagnose te kunnen stellen. En docenten willen beschikken over de meest actuele didactische informatie om hoogwaardig onderwijs te kunnen leveren.

Informatiebehoefte is dus een ogenschijnlijk simpel, maar toch veelzijdig begrip. Afhankelijk van wat personen of organisaties willen weten, is informatiebehoefte een veelvormig en sterk contextgerelateerd verschijnsel. De informatiebehoefte van een organisatie is onder meer afhankelijk van:

  • de branche waarbinnen ze actief is;
  • de complexiteit van de klantvraag;
  • actuele marktontwikkelingen;
  • processen, opbouw en behoeften.

Feitelijk zijn geen twee informatiebehoeften exact hetzelfde.

Welke soorten zijn er?

Er zijn dus verschillende soorten informatiebehoefte. We nemen de belangrijkste kort onder de loep.

Operationele informatiebehoefte

De operationele informatiebehoefte heeft betrekking op informatie die nodig is om processen op de werkvloer goed te laten verlopen. Die informatie heeft vaak een ‘logistiek’ en praktisch karakter.

Denk bijvoorbeeld aan gegevens die je nodig hebt voor het regelen van de goederenstroom door goede afspraken te maken met leveranciers over de tijdige levering van producten. Of de in het onderwijs noodzakelijke info die ervoor zorgt dat docenten en studenten aan het begin van het schooljaar de juiste leermiddelen en -materialen (digibord, laptop of tablet, boeken) hebben. Ook het maken van een projectplanning of fase-calculatie is een proces met een operationele informatiebehoefte.

Tactische informatiebehoefte

Een tactische informatiebehoefte is meer gericht op het monitoren of bewaken van processen. Je zit dan dus op een iets hoger en abstracter niveau dan bij de operationele informatiebehoefte. De tactische informatiebehoefte richt zich bijvoorbeeld op de bezettingsgraad van een afdeling, de kostprijs van een product of het onboarden van nieuwe medewerkers.

Strategische informatiebehoefte

Dit is het hoogste én meest abstracte niveau. De strategische informatiebehoefte houdt zich bezig met vragen en data die nodig zijn voor het aansturen van een organisatie als geheel. Het is dus meestal informatie die op het niveau van de directie en het hogere management speelt.

Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Waar willen wij als organisatie over 5 of 10 jaar staan?
  • Hoe ontwikkelt onze markt zich? En wat kunnen we de komende jaren verwachten aan nieuwe ontwikkelingen?
  • Wat is op de langere termijn de ROI van een nieuw aan te schaffen platform of ERP-systeem?
  • Wat is er op strategisch niveau nodig om nieuwe markten en klantgroepen te bereiken?

Waarom is het zo belangrijk?

Informatiebehoefte is een belangrijk begrip in een tijd waarin datagedreven werken steeds meer de gangbare norm wordt. Waarom? Een duidelijk gedefinieerde informatiebehoefte maakt het makkelijker om de informatie boven water te krijgen die essentieel is voor jouw organisatie of vakgebied.

In vroegere tijden hadden bepaalde bevolkings- of beroepsgroepen een monopolie op informatie. In de middeleeuwen waren dit bijvoorbeeld de vorsten, edellieden en geestelijken. Zij beschikten over de geletterdheid die een groot deel van de ‘gewone’ bevolking ontbeerde.

Tegenwoordig is een gebrek aan (toegang tot) informatie niet het probleem. Integendeel: de uitdaging is juist om de waardevolste gegevens te halen uit de groeiende berg aan informatie die via alle gedrukte en vooral digitale media voor iedereen beschikbaar is. En ook apps, IoT-apparaten en ERP- of CRM-systemen produceren en leveren een karrenvracht aan data op.

Hoe breng je de informatiebehoefte in kaart?

Het goed in kaart brengen van je informatiebehoefte is dé manier om specifieke inzichten te halen uit een hoop ongedefinieerde data. Het geeft je meer sturingsmogelijkheden. Maar hoe breng je orde aan in die complexiteit? Met de volgende 3 stappen kom je een heel eind.

  1. Leg duidelijk vast wat je wilt weten

Het in kaart brengen van de informatiebehoefte begint met het stellen van duidelijke informatiedoelen. Wat wil ik precies weten? En waarom wil ik dat weten?

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je wil weten hoe bepaalde producten verkopen in specifieke regio’s, zodat je jouw marketingstrategie hier tot in detail op af kunt stemmen. Of misschien wil je als onderwijsinstelling weten of bepaalde klassen meer succes hebben met het halen van specifieke leerdoelen dan andere.

De informatiebehoefte vastleggen in specifieke vragen of KPI’s maakt het makkelijker om precies die gegevens boven water te krijgen die essentieel zijn voor het succes van jouw business en processen.

  1. Verdeel de informatiebehoefte

De volgende stap is het verdelen van de informatiebehoefte naar mensen, afdelingen, middelen en maatregelen. Wie heeft welke informatie op welk moment nodig? Dit betekent ook dat je data inzichtelijk en toegankelijk moet maken.

  1. Informatie toegankelijk maken

De laatste voorwaarde voor het in kaart brengen van je informatiebehoefte is het ordenen van informatie. Bij veel organisaties staat informatie nog tamelijk lukraak verspreid over verschillende systemen en omgevingen (silovorming). Zorg ervoor dat gegevens zonder moeilijke omwegen toegankelijk zijn en dat medewerkers data vanuit een gecentraliseerd informatie-ecosysteem kunnen inzien en gebruiken.

Van informatiebehoefte beantwoorden naar informatiemanagement

Het proces van informatiebehoeften beantwoorden gebeurt binnen veel bedrijven nog op intuïtie en onderbuikgevoel. Hierdoor mis je veel waardevolle gegevens en inzichten die bedrijfsprocessen en -strategieën naar een hoger niveau kunnen tillen.

Door informatiemanagement te gebruiken vertaal je met behulp van harde data jouw informatiebehoeften naar de informatievoorziening die processen optimaal ondersteunt. De informatievoorziening bestaat uit mensen en middelen (applicaties, IT-infrastructuur, vakspecialisten, dienstverleningsprocessen).

De informatievoorziening speelt zich binnen de meeste organisaties af op 3 niveaus:

  • Het strategische niveau. Hiermee bedoelen we de informatiestrategie en planning.
  • De tactische kant van informatievoorziening. Die bestaat vooral uit de zakelijke processen en het applicatie- en serverlandschap.
  • Het operationele niveau houdt zich bezig met het produceren van informatie.

Goed informatiemanagement zorgt ervoor dat je grip krijgt op informatiestromen. Dat levert veel voordelen op.

  • Je kunt sneller en makkelijker reageren op invloeden van buitenaf. Denk aan nieuwe marktontwikkelingen, veranderende klantvragen en nieuwe wet- of regelgeving.
  • Je haalt meer waarde uit je data en komt beter tegemoet aan interne informatiebehoeften.
  • Intern (collega’s onderling) en extern samenwerken (bijvoorbeeld met leveranciers) wordt makkelijker en efficiënter.

Tot slot

De begrippen informatiebehoefte en informatiemanagement zijn belangrijk als je de beste inzichten uit je data wilt halen. De informatiebehoefte brengt in kaart wat je exact wilt weten, terwijl informatiemanagement gegevensstromen ordent en stroomlijnt.

Ben je op zoek naar digitaal talent dat je kan helpen bij het bepalen van je informatiebehoefte en het perfectioneren van informatiemanagement? Dan ben je bij Breinstein aan het juiste adres.

Wij hebben namelijk de juiste jonge en ervaren professionals in huis voor deze onderdelen van het digitale transformatieproces. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan een kijkje op deze pagina of neem contact met ons op!

Informatiebehoefte: wat is het en welke soorten zijn er? (2024)

FAQs

Wat is de informatiebehoefte? ›

'Informatiebehoefte' is datgene wat iemand met het oog op een bepaalde toepassing als informatie wenst (wie, wanneer, waarom, wat). De consequenties van deze wens voor het ordenen en verzamelen van gegevens, zijn onderwerp van de 'informatiestrategie'.

Welke informatievoorzieningen zijn er? ›

Zoals de naam al zegt, voorziet een informatievoorziening in informatie die men nodig heeft om activiteiten en bedrijfsprocessen goed uit te kunnen voeren. Er bestaan twee soorten informatievoorzieningen: De geautomatiseerde en de niet-geautomatiseerde. In vrijwel elke organisatie komen beide voor.

Wat is de definitie van informatievoorziening? ›

De informatievoorziening van een organisatie is het geheel van mensen, middelen en maatregelen, gericht op de informatiebehoefte van die organisatie.

Waarom is informatievoorziening belangrijk? ›

Informatievoorziening is letterlijk van levensbelang voor een organisatie. Toegang tot de bedrijfssoftware, data, documenten en cijfers is een must. Niet alleen kan het management op basis van de juiste informatie beleid en strategie uitzetten, maar ook in de uitvoering is de informatievoorziening essentieel.

Wat valt onder management informatie? ›

Managementinformatie bestaat uit de (bewerkte) gegevens die je als manager nodig hebt voor de besturing en beheersing van je organisatie, plús de (bewerkte) gegevens die je als manager nodig hebt om verantwoording over je functioneren af te leggen. Het gaat dus om stuur- en verantwoordingsinformatie.

Wat is verantwoordingsinformatie? ›

Informatie die we gebruiken om verantwoording af te leggen.

Wat is bestuurlijke informatievoorziening? ›

Bestuurlijke informatie voorziening richt zich op de productie van informatie waarmee: Managers kunnen besturen in engere zin: beslissingen nemen en kiezen tussen alternatieven. Managers organisaties beheersen. Werknemers hun functie kunnen bekleden.

Wat is een informatie proces? ›

Informatieprocessen bestaan uit het verzamelen, verdelen, vervaardigen, gebruiken en verstrekken van informatie en kennis binnen en buiten de organisatie. Of deze informatie veilig blijft tussen de personen die hier toegang tot hebben is de vraag.

Wat is strategisch informatiemanagement? ›

Doel van Strategisch Informatiemanagement

Het vormt de basis om informatiebehoeftes die voortkomen uit verschillende bedrijfsprocessen succesvol te transformeren naar een informatievoorziening. Het begint met de beheersing van informatie; het doel van Strategisch Informatiemanagement.

Waar denk je aan bij informatie? ›

Informatie, van Latijn informare vormgeven, vormen, instrueren, ook wel afgekort tot info, is alles wat kennis toevoegt en zo onwetendheid, onzekerheid of onbepaaldheid vermindert. Kenmerkend aan informatie is dat het interpreteerbaar is. Interpreteren en integreren van informatie resulteert in kennis.

Wat is IV informatievoorziening? ›

Directie Informatievoorziening (IV)

IV, hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst, werkt voor de gehele organisatie, burgers en bedrijven en zorgt samen met de business voor informatievoorziening die bijdraagt aan een financieel gezond en veilig Nederland.

Wat is informatie inwinnen? ›

Informeren = 1) Aankondigen 2) Aanzeggen 3) Berichten 4) Inlichten 5) Inlichtingen inwinnen 6) Inlichtingen vragen 7) inwinnen 8) Kennisgeven 9) Kennisgeving 10) Kondoen 11) Meedelen 12) Melden 13) Navraag doen 14) Navragen 15) Onderricht...

Wat is een informatiestrategie? ›

Een informatiestrategie is een vooropgezet plan dat vaststelt hoe informatie met een bepaalde waarde voor een publiek kan helpen om een organisatiedoel te bereiken. Een informatiestrategie maakt duidelijk welke informatie op welk moment met welke persoon en via welk medium in welke vorm moet worden uitgewisseld.

Hoe gebruik je het 9 Vlaksmodel? ›

Binnen het 9-vlaksmodel zijn vraag (vanuit Business) en aanbod (vanuit IT) van elkaar gescheiden en fungeert de IV-kolom als intermediair. Bij Agile Werken is een directe samenwerking tussen vraag & aanbod, want zij worden als het ware 'tegen elkaar aandrukt' binnen één team.

Wat verdien je als informatiemanager? ›

Een Informatiemanager in Nederland verdient gemiddeld € 4.465 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.800 (laag) tot € 5.135 (hoog).

Hoe richt je informatiemanagement in? ›

De informatiemanager richt zich op welke informatie waar nodig is, hoe de informatiestromen in de organisatie lopen, hoe die worden verwerkt en wat de eisen zijn aan informatie. Daarnaast maakt de informatiemanager de vertaling naar de eisen in de inrichting van de informatievoorziening die hiervoor nodig is.

Wat is tactische informatie? ›

Tactische informatie is nodig voor het monitoren van de bedrijfsprocessen; het aansturen van de bedrijfsprocessen op een hoger niveau. Hier spelen bijvoorbeeld vragen over de bezettingsgraad van een afdeling, de kostprijs van een product, de hoogte van de onderhanden werkpositie enzovoort.

Wat is goede managementinformatie? ›

Goede managementinformatie kenmerkt zich door op doelstellingen niveau de juiste handvatten te bieden om adequaat te sturen op resultaat. Het maandelijks sturen en vermogen om de executie van je strategie te itereren maakt je als organisatie erg wendbaar!

Waarom is managementinformatie belangrijk? ›

Om een bedrijf goed aan te kunnen sturen is betrouwbare managementinformatie onmisbaar. Wie over de juiste stuurinformatie beschikt, heeft beter zicht op de bedrijfsprestaties en kan meer uit de business halen. Voor een ondernemer is het belangrijk om te weten hoe het bedrijf ervoor staat.

Wat is dPi en DVI? ›

Woningcorporaties leggen verantwoording af aan toezichthoudende instanties over de geleverde prestaties (dVi) of voorgenomen activiteiten (dPi) via SBR.

Wat is een DVI kabel? ›

DVI staat voor Digital Visual Interface en is de voorganger van HDMI. DVI brengt net als HDMI een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies.

Waarom is bestuurlijke informatievoorziening belangrijk? ›

Een goede bestuurlijke informatievoorziening is essentieel om ondernemingen te beheersen en sturen. Betrouwbaarheid, tijdigheid en volledigheid van informatie zijn uitermate belangrijk voor het management van een organisatie. De managers baseren hier hun beslissingen immers op.

Wat zijn bestuurlijke kwaliteiten? ›

Politieke en bestuurlijke leiders hebben specifieke kwaliteiten. Ze werken aan identiteitsvorming en gemeenschapsvorming. Ze expliciteren groepsgrenzen en zorgen ervoor dat mensen bij een groep willen horen. Leiders articuleren waarden en normen waardoor helder is wat goed is en wat het leven waardevol maakt.

Wat is een bestuurlijke taak? ›

Zijn of haar taken zijn: Leiden van de algemene vergadering en de vergaderingen van het bestuur; Leiden van het bestuur (initiatieven nemen, coördineren en doen uitvoeren van bestuurswerkzaamheden); Vertegenwoordiging van de organisatie naar binnen en buiten.

Welke soorten proces zijn er? ›

In de literatuur worden in het algemeen drie soorten processen onderscheiden: het primaire proces, besturende processen en ondersteunende processen. De primaire en ondersteunende processen worden ook wel aangeduid met de term 'operationele processen'.

Welke primaire processen zijn er? ›

Een inmiddels algemeen geaccepteerd uitgangspunt is dat er in elke organisatie drie hoofdsoorten processen zijn: primaire –op de klant gerichte– processen, ondersteunende processen en besturende processen. Deze basisindeling is een generiek sjabloon waarbinnen elke organisatie zijn eigen variaties kent.

Wat is het verschil tussen een proces en een procedure? ›

Je zou in feite elk deelproces in detail kunnen uitwerken tot een procedure om het te realiseren; een reeks gedetailleerde instructies. Procedures om eten te bereiden, noemen we meestal recepten. +Plus en het proces is de voortgang tijdens het bereiden.

Waaruit blijkt dat je strategisch bent? ›

De kenmerken van strategisch denken
  • Je weet waar je naartoe wilt. Er moet dus sprake zijn van een helder omschreven doelstelling of richting. ...
  • Je weet waar jij je bevindt. ...
  • Je weet hoe je de weg moet bepalen die je moet volgen. ...
  • Je weet hoe je jezelf moet evalueren en hoe je dingen moet corrigeren.
2 Jun 2018

Wat is eigenlijk business informatiemanagement? ›

Het domein business informatiemanagement

Het brede veld van beheersen, besturen en bijsturen en alle daartoe behorende activiteiten vallen onder het domein van business informatiemanagement. Onder deze noemer vallen dus niet alleen de werkzaamheden van de traditionele, operationele functioneel beheerders.

Wat is strategie volgens Mintzberg? ›

Porter interpreteert strategie als het positioneren van de organisatie in de markt. En Mintzberg beschrijft strategie als een een patroon van beslissingen waar je achteraf van kunt zeggen dat sprake is van een strategie.

Welke vormen van communicatie zijn er? ›

Communicatievormen: welke bestaan er?
  • Verbale communicatie.
  • Non-verbale communicatie.
  • Vocale communicatie.
  • Paralinguïstische communicatie.

Wat is het verschil tussen informatie en gegevens? ›

Het verschil tussen data en informatie: data bestaat uit gegevens en informatie bestaat uit data die in een bepaalde context geplaatst wordt. Vanuit data wordt er iets waargenomen zonder dat er een betekenis aan de gegevens zit. Dit is bij informatie niet het geval.

Wat is het verschil tussen kennis en informatie? ›

Weggeman (2000) omschrijft het begrip kennis met de formule: K = f(I * E V A). Kennis als het totaal van Informatie maal Ervaring, Vaardigheden en Attitude. Informatie wordt dus pas kennis op het moment dat het bewerkt is met ervaring, vaardigheid en houding.

Waar staat IV? ›

De inkoop van het domein Informatievoorziening (IV) is belegd bij het Inkoopcentrum IV van de Centrale Informatievoorziening (CIV), een van de landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat.

Wat is IV functie? ›

De IV-functie maakt afspraken over de producten en diensten met de klant en heeft klantgerichte processen om de eisen van de klant door te vertalen en in te kunnen spelen op de wensen van de klant (reactief).

Wat is een ICT element? ›

ICT staat voor Informatie en Communicatie Technologie. Deze branche draait om het gebruik van netwerken, computers, printers, telefoons en nog veel meer. Zelfs apparatuur zoals verkeerslichten en liften hebben te maken met ICT. Alles bij elkaar noem je het ICT-systeem ofwel informatiesysteem.

Wat betekent relevante informatie? ›

Informatie is relevant wanneer deze bijdraagt aan de beantwoording van de onderzoeksvraag. Je beoordeelt de gevonden informatie op basis van inhoud, niveau en actualiteit.

Wat betekent informatie uitwisselen? ›

informatie-uitwisseling - Zelfstandignaamwoord 1. het delen van informatie tussen twee of meer verschillende organisaties ♢ Samenwerking in Europa bij de bestrijding van terrorisme is cruciaal.

Wat is een Bedrijfsdomein? ›

Het bedrijfsdomein: domein waarin het gaat om de beheersing van de bedrijfsvoering. Het bedrijfsdomein is de waarneembare realiteit van een organisatie. Informatieverzorging of IT-inzet zijn nooit doelstellingen op zich omdat zij altijd moeten bijdragen aan de realisatie van de organisatiedoelstellingen.

Welke opleiding informatiemanager? ›

De opleiding Informatiemanagement in de Publieke Sector is speciaal voor managers en adviseurs die werken bij (semi) overheidsorganisaties. Voorkennis over informatiemanagement is niet nodig, alleen werkervaring in deze sector. De opleiding is op hbo-niveau.

Hoeveel verdien je als informatica docent? ›

Een Docent Informatica in Nederland verdient gemiddeld € 3.820 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.250 (laag) tot € 4.395 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Hoeveel verdien je met computer? ›

Hoeveel verdient een Computer in Nederland? Het gemiddelde computer salaris in Nederland is € 49.308 per jaar of € 25,29 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 38.988 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 69.912 per jaar.

Waarom is bestuurlijke informatievoorziening belangrijk? ›

Een goede bestuurlijke informatievoorziening is essentieel om ondernemingen te beheersen en sturen. Betrouwbaarheid, tijdigheid en volledigheid van informatie zijn uitermate belangrijk voor het management van een organisatie. De managers baseren hier hun beslissingen immers op.

Wat zijn ICT informatiesystemen? ›

Tot een informatiesysteem in ruime zin worden naast de data en de technieken en faciliteiten om data te ordenen en te interpreteren vaak ook de ermee verbonden organisatie, personen en procedures gerekend. Veel informatiesystemen zijn geautomatiseerd en omvatten dus hardware en software.

Wat het verschil is tussen geautomatiseerde en niet geautomatiseerde informatievoorziening? ›

het bewaken van de kwaliteit van de informatie in het bedrijfsproces. De informatievoorziening is hierbij zowel geautomatiseerd (middels informatiesystemen) als niet-geautomatiseerd (procedures, handmatige administraties, semi-geautomatiseerde administraties).

Wat is niet geautomatiseerde informatievoorziening? ›

Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening heeft als doelstelling het maken en up to date houden van documentatie voor het gebruik en het functioneel beheer van informatiesystemen. Concreet valt bij dit proces te denken aan procedures, werkprocesbeschrijvingen, werkinstructies en handleidingen.

Wat is een bestuurlijke organisatie? ›

De regeling van leiding, toezicht, organisatie en positie van sleutelfiguren in grote multinationale ondernemingen.

Wat is bestuurlijke organisatie? ›

De wijze waarop publieke taken worden georganiseerd, aangestuurd en gecoördineerd verandert. De taakverdeling tussen overheidsniveau's, maar ook tussen overheid, markt en samenleving, verschuift.

Waarom zijn informatiesystemen belangrijk? ›

Een informatiesysteem verbetert de snelheid van het opzoeken van gegevens door middel van het invoeren van enkele trefwoorden. Doordat het zoeken naar gegevens veel sneller gaat, verbetert de service van het bedrijf waardoor de klanten bij dat bedrijf blijven waardoor dat bedrijf een beter concurrentiepositie krijgt.

Wat is de verschil tussen IT en ICT? ›

Onder IT verstaat men het volledige domein dat de hardware, software, randapparatuur en netwerken omvat. ICT verwijst naar digitale apparatuur of diensten die gericht zijn op communicatie. Bijvoorbeeld computers, telefonie, printers en zo verder. IT is een overkoepelende term, dus ICT is een onderdeel van IT.

Wat is het BiSL framework? ›

Business Information Services Library (BiSL; spreek uit biesél), voorheen Business Information Service Management Library, is een raamwerk voor het uitvoeren van functioneel beheer en informatiemanagement.

Hoe ondersteunt functioneel beheer het gebruik van het informatiesysteem? ›

De functioneel beheerder is ook verantwoordelijk voor het functionaliteitenbeheer. Hij stelt de functionele specificaties (requirements) op waaraan informatiesystemen binnen de organisatie moeten voldoen. Als er wijzigingen zijn aangebracht in een informatiesysteem laat hij een acceptatietest opstellen.

Wat is geautomatiseerde besluitvorming? ›

Van uitsluitend geautomatiseerde besluitvorming is sprake als over u wordt beslist met technologische middelen en zonder enige menselijke inmenging. Deze beslissingen kunnen zelfs zonder profilering worden genomen.

Waarom BiSL gebruiken? ›

1.2 Waarom BiSL? Het BiSL framework realiseert een brug tussen ICT en bedrijfsproces en tussen functioneel beheerder en informatiemanagers. Het framework geeft inzicht in alle hoofdprocessen van hun werkveld en de relaties tussen de processen. Het biedt aanknopingspunten voor verbetering van de processen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6542

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.